SALVAR L'EURO
Crònica 17/12/2011

La UE accelera la posada en marxa del nou Tractat

L'eurozona té pressa. El president del Consell de la UE, Herman van Rompuy, va enviar ahir a les capitals l'esborrany del nou pacte fiscal. Per entrar en vigor només caldrà que l'aprovin nou països.

Laia Forès
2 min
UN TRACTAT EXPRÉS
 El tractat que impulsen la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Nicolas Sarkozy, entre els governs de la UE -excepte el Regne Unit- es firmarà al mes de març i ja podrà entrar en vigor al cap d'un parell o tres de mesos.

BRUSSEL·LESEls països de la zona euro han après la lliçó. El nou acord internacional que impulsaran els països comunitaris per reforçar la disciplina fiscal -sense comptar amb el Regne Unit- s'aprovarà per la vida ràpida, sense esperar que tots els governs el ratifiquin, i podrà entrarà en vigor de manera més ràpida i fàcil que qualsevol altre tractat.

A principis de març es firmarà i "un parell o tres de mesos després" ja es podrà posar en marxa. La clau és que només caldrà la ratificació de nou estats membres perquè el pacte intergovernamental pugui entrar en vigor. Com que és un tractat que es fa al marge de la Unió Europea (UE), no necessita que tots els països hi donin el vist-i-plau definitiu per poder funcionar. "Es fa amb aquest procediment perquè és una mesura d'urgència per fer front a la crisi de l'euro. Hi ha pressa", apunten fonts comunitàries.

La història ha demostrat àmpliament que elaborar un tractat, aprovar-lo i ratificar-lo és un camí llarg i feixuc. En la ratificació de tractats europeus sempre hi ha hagut socis que han impulsat referèndums fallits o que han canviat el color del govern i han complicat la situació. D'exemples n'hi ha a grapats: la Constitució europea va fracassar pel no de França i Holanda després d'haver sotmès el text a referèndum, i tractats com el de Lisboa o el de Maastricht van estar a punt de fracassar per les dificultats d'alguns governs a l'hora de ratificar-los.

Ara els dirigents europeus no es volen agafar els dits i han optat per blindar el nou Tractat davant de possibles vetos. També han decidit posar la cinquena marxa. Els terminis són molt breus: la setmana que ve hi haurà la primera reunió per analitzar l'esborrany de l'acord -que ahir ja va ser distribuït a les capitals- i a finals de gener hauria d'estar pactat. A principis de març es firmaria i abans de l'estiu podria ja entrar en vigor.

La posada en marxa d'un tractat que només ha estat ratificat per un grup de països és una fórmula habitual en la legislació internacional, però en el cas d'Europa genera molts dubtes. La idea és que se sumin al pacte 26 països europeus, però alguns socis ja han començat a mostrar les seves reserves. Què passaria si algun dels 17 països de l'eurozona no el ratifiqués? "Jurídicament és evident que en aquell país no s'aplicarien les noves regles de disciplina fiscal, però políticament la situació seria insostenible", explica un alt funcionari europeu. A més a més, hi hauria el perill de crear encara més fragmentació a la UE.

Londres vol opinar

Tot i que el Regne Unit ja va deixar clara la seva voluntat de no sumar-se a l'acord, ara tampoc se'n vol quedar al marge. El govern de David Cameron, pressionat per les crítiques rebudes des de Londres pel seu veto a una reforma dels tractats de la UE, ha demanat als socis poder participar a les reunions per preparar el pacte intergovernamental. El president del Consell de la UE, Herman van Rompuy, ha accedit a la petició, però ha deixat clar que només hi participarà com a observador, sense vot. El mateix estatus tindrà el Parlament Europeu. Com que no és un tractat dins del marc de la Unió, l'Eurocambra no té capacitat legal per participar-hi, però els líders s'han compromès a escoltar l'opinió dels eurodiputats.

stats