CRISI ALIMENTÀRIA
Crònica 09/06/2011

La UE augmentarà les ajudes per l''E.coli' a 210 milions

Europa ha cedit a les pressions i augmentarà les ajudes als agricultors. Mentrestant, els científics alemanys segueixen la pista dels germinats i troben un cogombre amb 'E.coli' del qual no es coneix l'origen.

Isaac Lluch
2 min
Cada cop es tiren més hortalisses, com aquests tomàquets apilats ahir en una plantació d'Almeria, perquè no tenen sortida en el mercat.

Brusel·les / Berlín.El comissari d'Agricultura de la UE, Dacian Ciolos, va proposar ahir augmentar fins a 210 milions d'euros les ajudes per als productors hortofructícoles afectats pel bacteri E.coli . La notícia va arribar l'endemà que Espanya i altres països critiquessin la proposta inicial de Brussel·les de donar només 150 milions d'euros. Tot i l'augment, Zapatero va dir ahir que la quantitat és "insuficient" i va prometre ser tan exigent com es pugui amb la UE perquè compensi el sector.

Mentrestant, a Alemanya la recerca sobre l'origen del bacteri E.coli segueix sent infructuosa, tot i que ahir es va obrir una nova línia . Els investigadors van aconseguir desxifrar per primer cop el perillós bacteri en un aliment. Es tracta, ni més ni menys, que d'una resta de cogombre, rescatat de les escombraries d'una família afectada a Magdeburg. Els científics no saben ni la procedència ni com el bacteri ha anat a parar a la verdura; tampoc no poden assegurar que hi fos abans que la família s'infectés.

A més, hi ha altres sospites que es centren en les llavors germinades. Segons dades del ministeri de Consum de la Baixa Saxònia, els investigadors tenen altres indicis que apunten que l'explotació de vegetals germinats d'Uelzen, en el punt de mira des de diumenge al vespre tot i la falta de proves, podria ser l'origen del temut bacteri. A més, segons va informar ahir aquest ministeri, 18 pacients d' E.coli del districte administratiu de Cuxhaven van consumir en una cantina verdures germinades procedents d'aquesta sospitosa empresa. I no només això, aquesta granja té ja tres treballadores que pateixen diarrees des de principis de maig.

D'altra banda, l'executiu de la cancellera Merkel, els governs regionals i el comissari de Sanitat de la UE, John Dalli, es van reunir ahir a Berlín per avaluar la crisi sanitària i van admetre indirectament errors de coordinació i de comunicació. Tanmateix, el ministre alemany de Sanitat, Daniel Bahr, va dir: "El pitjor queda rere nostre". Després de revisar com el nombre de casos d' E.coli s'està estabilitzant. No obstant això, la UE dubta de la competència alemanya i va recomanar que els investigadors germànics acceptin ajuda d'experts estrangers.

I és que la gestió de la crisi alemanya ha estat fortament qüestionada. I no només per les acusacions als cogombres espanyols, sinó perquè les autoritats van trigar a reaccionar dues setmanes d'ençà que es va conèixer el primer cas d' E.coli .

stats