Crònica 25/03/2011

La UE declara il·legal la llei de grans superfícies

Redacció
2 min

Barcelona.El Tribunal de Justícia de la Unió Europea va declarar ahir il·legal la normativa de grans superfícies comercials de la Generalitat. La UE considera que la llei suposa una restricció a la llibertat de les empreses per establir-se allà on vulguin. Segons la justícia europea, la normativa catalana té per objectiu "obstaculitzar i fer menys atractiu" a Catalunya l'exercici de la seva activitat als operadors econòmics d'altres estats membres. La Generalitat, per la seva banda, creu que la sentència es refereix a una normativa ja derogada.

El litigi que mantenen la Comissió Europea i Espanya per aquesta llei catalana va iniciar-se el 2008, quan la CE va presentar un recurs per denunciar que aquesta normativa restringia la llibertat d'establiment de les empreses de comerç i hipermercats a Catalunya. Tot i que la llei és catalana, Europa fa responsable a Espanya per l'incompliment de la normativa comunitària. Segons el Tribunal, restringir la llibertat d'establiment pot estar justificat per motius de protecció del medi ambient o dels consumidors, però no per raons econòmiques.

La sentència declara il·legal la normativa en tres punts: el primer és la restricció que la llei imposa a construir grans establiments comercials fora dels límits urbans d'alguns municipis. El segon incompliment vindria donat per la limitació que el pla d'equipaments comercials restringeix la implantació de nous hipermercats a un número reduït de comarques. Per últim, la sentència considera també il·legal la disposició catalana que regula la composició de la Comissió d'Equipaments Comercials perquè, segons la UE, garanteix la representació dels interessos del comerç minorista existent, però no contempla la representació de les associacions ecologistes ni tampoc de consumidors. L'Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (Anged) va alinear-se amb la sentència del Tribunal de la UE. L'entitat va considerar que en un moment econòmic com l'actual, és imprescindible eliminar com més traves per defensar la llibertat de comerç.

stats