Crònica 06/06/2011

La UE i l'FMI dictaran la política econòmica del govern

M.f.
3 min
La manera com s'ha imposat el pla d'austeritat no agrada a tothom. La policia va dissoldre diumenge una protesta a Lisboa.

LisboaEn matèria econòmica no hi havia alternativa. El guanyador de les eleccions no tindrà més remei que aplicar les pautes dictades, a principis de maig, per la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional, que han rescatat l'economia portuguesa amb 78.000 milions d'euros.

Pedro Passos Coelho haurà d'aconseguir complir uns terminis molt justos, supervisats al mil·límetre per una comissió estrangera que visitarà Portugal cada tres mesos. Retallar despesa, respectar aquests terminis i millorar la productivitat del país és la recepta essencial d'un pla que ja ha estat traçat. El Partit Socialdemòcrata, que es va negar a acceptar el pla econòmic del govern socialista de José Sócrates -cosa que en va forçar la seva caiguda- serà ara el responsable d'aplicar-lo fil per randa. A continuació detallem els punts principals d'aquest pla.

Administració pública Congelació dels salaris dels funcionaris fins al 2013

Un dels objectius principals a curt termini del pla d'austeritat és reduir l'estructura de l'estat i aconseguir una gestió més eficient. Caldrà retallar entitats i fusionar-les. Està previst acomiadar fins a 15.000 funcionaris i alts càrrecs fins a finals del 2013. Cal sumar-hi també la congelació dels salaris i la possibilitat de reduir les pagues de 14 a 12. El transport públic i l'IVA també pujaran.

Treball Igualar les condicions entre els més precaris i els més protegits

L'FMI vol combatre la segmentació del mercat del treball. Per això apostarà per contractes més curts i de menys hores però per a més gent. Una altra de les propostes és augmentar el salari mínim, que ara està en 475 euros, fins als 500. Segons Pedro Portugal, professor de la Universitat Nova de Lisboa, "el pla aproxima de manera gradual la llei laboral portuguesa a la legislació europea".

Pensions i atur Retallades en les indemnitzacions per acomiadament

El pla contempla facilitar l'acomiadament amb l'argument que el treballador no rendeix, pagant-li menys d'indemnització. L'objectiu és flexibilitzar el mercat laboral i equiparar les condicions laborals dels més precaris amb els que fa molt de temps que treballen. D'altra banda, es redueix el temps per poder rebre un subsidi de 15 a 12 mesos, i es retalla la quantitat de pensió que es pot obtenir 200 euros. També es rebaixarà el temps de pagament. Es congelaran les pensions, excepte les més baixes.

Salut Els funcionaris hauran de pagar el 50% dels costos sanitaris

Es revisaran totes les taxes dels ens públics i privats, i augmentaran la de les especialitats i es reduiran les més generalistes. Tots els funcionaris públics gaudien fins ara d'una subvenció general que desapareix i que podria traduir-se en el fet de pagar la meitat dels costos sanitaris. A partir del tercer trimestre es presentaran les mesures exactes per reduir 200 milions d'euros als hospitals.

Privatitzacions Pèrdua de les participacions en energia i telecomunicacions

El nou govern haurà d'accelerar el programa de privatitzacions per aconseguir uns 5.500 milions d'euros. L'estat ja ha s'havia desfet de moltes empreses en els últims anys però ara queden les de més pes. El pla vigent fins al 2013 s'hi inclou la major aerolínia, TAP; la gestió d'Aeroports de Portugal, el sector de l'energia (Galp, EDP i REN), de les comunicacions (Correius de Portugal ) i assegurances (Caixa de seguros). Sócrates ja s'havia compromès a vendre ràpidament les participacions d'EDP, REN i TAP el 2011 si les condicions ho permetien.

Sector financer Vendre el Banc Portuguès de Negocis sense un preu mínim

El pla contempla 12.000 milions d'euros per a una possible recapitalització del sector bancari. A canvi, hauran de pujar els interessos dels seus contribuents per recuperar la confiança dels inversors. Per agilitzar els passos, els bancs ja hauran de presentar els seus plans de finançament a mitjà termini al juny. Està prevista la venda, sense un preu mínim, del Banc Portuguès de Negocis per a finals de juliol. L'Estat el va adquirir el 2008.

Empreses Reducció de les cotitzacions dels treballadors

Les empreses, la majoria amb falta de liquiditat i dificultats de pagaments, seran les principals beneficiades de la reforma. Sobretot es reduiran impostos, però també s'ha negociat rebaixar la cotització dels treballadors. Això podria comportar una pujada substancial de l'IVA d'alguns productes i més crisi en el consum. Per augmentar els ingressos en l'equivalent a un 1,7% del PIB es farà una reducció de les deduccions i règims especials dels impostos sobre societats. L'estat preveu una caiguda del PIB de dos punts percentuals abans de recuperar el creixement. És a dir, dos anys de recessió amb un sostre d'atur del 13%.

Reformes estructurals Canvis profunds i reducció dràstica del sistema judicial

El representant de l'FMI durant la taula de negociacions, Paul Thomse, descriu les reformes estructurals com les més importants, però també les més difícils. Amb això, el sistema judicial viurà una autèntica revolució . Es reduiran un 83% de les circumscripcions, cosa que ha de permetre estalviar i també millorar l'eficiència. Es crearan uns equips que es dedicaran exclusivament a resoldre el milió de processos acumulats als jutjats.

stats