CRISI DEL DEUTE
Crònica 12/10/2011

La UE endurirà les proves als bancs

Les entitats bancàries europees se sotmetran a noves proves de resistència amb criteris més exigents i tenint en compte la seva exposició el deute dels països perifèrics. Un bon nombre de bancs suspendran.

Laia Forès
2 min
Els últims maldecaps del president del banc central europeu Jean-Claude Trichet va avisar ahir que la crisi del deute ha arribat a una dimensió "sistèmica" i que les tensions  s'estan estenent als mercats financers del tot el món amb un augment de la volatilitat de totes les borses.  Així, va demanar una actuació ràpida i coordinada de la Unió Europea per recapitalitzar la banca.

Brussel·les.L'Autoritat Bancària Europea (EBA) vol elevar el llistó de les proves de solvència dels bancs per superar el fracàs de les proves anteriors. Després de les crítiques rebudes per haver fet unes proves amb criteris poc estrictes i sense valorar l'exposició de les entitats al deute grec, ara ha decidit fer-ne de noves amb més exigència.

Segons l'agència Reuters, el supervisor bancari europeu elevarà del 5% al 7% el percentatge de capital estructural mínim que hauran de tenir tots els bancs en un escenari de recessió i tindrà en compte l'exposició al deute dels països perifèrics. L'EBA avança que "un nombre significatiu" d'entitats no aprovaran el nou examen i seran convidades a recapitalitzar-se. Disset bancs espanyols podrien estar entre els suspesos. El president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, presentarà avui davant del Parlament Europeu la seva proposta per injectar diners als bancs al marge de la intenció del supervisor bancari de fer noves proves.

Necessitats de capital

De fet, fonts de l'executiu comunitari no van voler confirmar ahir la informació sobre els nous tests d'estrès de l'EBA. El Fons Monetari Internacional (FMI) calcula que la banca europea necessita 200.000 milions d'euros addicionals, mentre que altres fonts rebaixen la xifra a la meitat. Els líders de la UE decidiran el 23 d'octubre com recapitalitzen els bancs. Una opció és utilitzar els diners del fons de rescat europeu, però ahir el Parlament d'Eslovàquia va rebutjar ampliar i flexibilitzar el fons de rescat.

La primera ministra, Iveta Radicova, no va poder convèncer el partit liberal, els seus socis de govern, perquè hi votessin a favor. El rebuig d'Eslovàquia, únic país de l'euro que queda per aprovar l'ampliació del fons, podria empitjorar la crisi del deute i complicar els plans per recapitalitzar els bancs. El Parlament eslovac farà una segona votació en la qual el principal partit de l'oposició, el socialdemòcrata, podria votar a favor a canvi de la dimissió de Radicova. La cap del govern va vincular la votació a una moció de confiança i ara no li quedarà més remei que convocar eleccions.

D'altra banda, els inspectors de la troica, formada per la Unió Europea, l'FMI i el Banc Central Europeu, van fer públic ahir el seu informe favorable al lliurament dels 8.000 milions per a Grècia pendents del primer rescat. Consideren que les autoritats del país estan fent els esforços necessaris per complir amb els objectius de reducció de dèficit.

stats