LA CRISI A L'EUROZONA
Crònica 23/06/2011

La UE escenificarà avui unitat per salvar l'economia grega i l'euro

Els mandataris europeus mostraran el seu suport al president grec, després d'haver superat la qüestió de confiança al Parlament. També miraran de desbloquejar el paquet de governança econòmica.

Esther Moix
2 min
La cancillera alemanya, Angela Merkel, i el president francés, Nicolas Sarkozy, en la seva trobada del passat dia 17.

BRUSSEL·LES.Els caps d'estat i de govern dels Vint-i-set debatran aquest vespre com poden salvar l'economia grega. L'eurozona haurà d'escenificar la seva capacitat de donar ajut urgent a Grècia, sense deixar entreveure als mercats que Europa no sap com resoldre una crisi que afecta directament l'estabilitat de l'euro. El primer ministre grec, Iorgos Papandreu, arriba a la cimera amb els deures fets, després d'haver aconseguit el suport de la cambra grega per prosseguir amb les retallades socials i evitar una fallida aquest mateix estiu.

En una trobada que es pronostica que no acabarà fins a altes hores de la matinada, els líders de la UE buscaran una posició comuna. Després que a principis de setmana els ministres de Finances de la UE no es posessin d'acord per atorgar 12.000 euros a Atenes, els caps d'estat i de govern valoraran ara la proposta del president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, de facilitar a Grècia l'accés a fons comunitaris ja existents per tal d'incentivar el creixement i l'activitat econòmica i estimular així el mercat de treball.

Fons comunitaris

I és que hi ha fins a 1.000 milions d'euros als quals Grècia podria optar si no fos perquè en principi són projectes de "cofinançament". La proposta de la CE complementaria amb incentius els ajustaments exigits per la UE, el Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI), basats en l'estalvi i la reducció de l'inflat deute extern grec (del 150% del producte interior brut).

Segons han explicat a aquest diari fons diplomàtiques, els caps d'estat i de govern mostraran el seu usport públic al nou govern de Papandreu. Si el primer ministre aconsegueix el dia 28 que el Parlament nacional aprovi la nova tongada de reformes i privatitzacions, s'esvairien els temors de la UE i l'FMI per desbloquejar finalment l'ajut urgent de 12.000 milions que corresponen a l'últim tram del primer pla de rescat a Atenes, el que es va aprovar el maig del 2010.

En el rerefons del debat sobre l'ajut urgent a Grècia hi haurà també el segon pla de rescat, un programa sobre el qual hi ha divisió d'opinions pel paper que ha d'assumir la banca privada i sobre el qual no s'esperen avenços abans de la reunió de ministres de Finances extraordinària del 3 de juliol. Però els Vint-i-set també hauran de buscar una solució per desbloquejar l'anomenat paquet de governança econòmica, sis directives amb les quals la UE vol coordinar millor la seva economia endurint la disciplina fiscal i exigint el compromís de respectar uns límits de deute i dèficit per a totes les economies europees.

stats