EL PLA DE RESCAT
Crònica 20/06/2011

La UE estudia pagar menys a Grècia

Descartat encara l'acord sobre el segon rescat, l'Eurozona es va centrar ahir a donar oxigen a Atenes amb l'entrega de l'últim tram del primer pla d'ajuts. Però podria arribar només la meitat dels diners.

Esther Moix
2 min
El perill de fractura social entre els països de la zona euro rescatats sembla cada cop més evident per les retallades que estan obligats a assumir.

Luxemburg.Fa una setmana s'esperava tancar el segon acord de rescat en aquest Eurogrup que va arrencar ahir i que volia ser l'avantsala de l'anunci del gran acord per a Grècia de cara a la cimera de finals de setmana a Brussel·les. Però ahir al vespre, la màxima expressió d'optimisme era aconseguir arribar a l'acord més urgent de tots: el reemborsament dels 12.000 milions d'euros que constitueixen l'últim tram del primer rescat per a Grècia, el paquet de 110.000 milions concedit al maig del 2010.

Les baixes expectatives de la trobada les va deixar clares, des del principi, el ministre de Finances belga, Didier Reynders, que va deixar entreveure que potser ni s'aprovaria el paquet de 12.000 milions i que caldria conformar-se amb la meitat. "Sóc optimista sobre la possibilitat de trobar finançament a curt termini per a Atenes", va dir. Això vol dir que Atenes ho tindrà ben just per pagar els venciments de deute del juliol.

Salgado, optimista

La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, es va mostrar més optimista sobre el fet que els països de la moneda única puguin desbloquejar l'entrega de l'últim tram complert. "Hauríem d'aconseguir, com a mínim, arribar a un acord perquè Grècia pugui disposar dels fons que necessita per als propers mesos", va dir Salgado. Amb tot, la representant espanyola va admetre que "encara hi ha diferències importants entre la posició del BCE i alguns països". En aquest clima d'incertesa, s'ha estrenat el nou ministre de Finances grec, Evangelos Venizelos, disposat a defensar davant de la resta de socis de l'euro que Atenes "se'n sortirà gràcies als grans esforços" que està fent el país.

Venizelos va tenir unes paraules per a la ciutadania grega, mobilitzada al carrer contra la gestió de l'executiu de Papandreu. "Respecto totalment els ciutadans que han sortit al carrer". L'acord que els titulars econòmics de l'eurozona pretenen aconseguir avui mateix és gairebé imprescindible per guanyar una mica de temps, que permeti a l'FMI, el BCE i la UE arribar a un acord sobre el segon pla de rescat.

Aquest acord, que ja ningú dóna per fet abans de l'Eurogrup de l'11 de juliol, constarà de 110.000 milions d'euros i comptarà amb una participació voluntària de la banca privada, tal com van pactar el president francès, Nicolas Sarkozy, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, divendres passat. "Avui no s'arribarà a cap acord sobre aquesta qüestió", va deixar anar el president de l'Eurogrup i representant de Luxemburg, Jean-Claude Juncker.

stats