CRISI DEL DEUTE
Crònica 30/03/2012

La UE examina avui si els comptes d'Espanya són prou austers

Reunió crucial a Copenhaguen dels ministres d'Economia europeus. L'eurozona analitzarà els pressupostos que presenta avui el govern espanyol per al 2012 i decidirà com es reforça el fons de rescat.

Laia Forès
2 min
Una votació que va tenir lloc ahir durant el ple del Parlament Europeu a Brussel·les.

BRUSSEL·LESEl govern de Mariano Rajoy ja no pot amagar més el cap sota l'ala. Avui presentarà els pressupostos per aquest any, reclamats de fa temps per Brussel·les. A la mateixa hora que Rajoy presenti a Madrid les línies generals dels comptes, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, farà el mateix davant els seus homòlegs europeus a Copenhaguen, la ciutat danesa que acull avui i demà la reunió informal dels titulars de Finances de la Unió Europea (UE). Els socis de l'euro esperen veure si els pressupostos són prou austers per complir amb la reducció del dèficit públic pactat finalment, un 5,3% del PIB per aquest any.

La situació de l'economia espanyola, amb una prima de risc disparada que evidencia la desconfiança dels mercats, serà un dels temes principals de la reunió. Hi ha preocupació a la UE respecte a Espanya i dubtes sobre la seva capacitat per complir amb el dèficit pactat. El diari francès Le Monde dedicava dimecres la portada a Espanya, que "ha esdevingut la gran preocupació d'Europa", titulava el rotatiu. Altres diaris internacionals també assenyalen Madrid com a centre de la crisi del deute. Fonts comunitàries van confirmar que a l'agenda de la reunió hi ha un punt per debatre la situació de l'economia espanyola, tot i que van defensar les reformes que està fent el govern central.

Més diners per al fons

La percepció que tenen els mercats -i experts internacionals- sobre la debilitat de l'economia espanyola fa més urgent que mai reforçar el fons de rescat europeu, dotat amb 440.000 milions d'euros. Brussel·les insisteix que no és una qüestió que calgui rescatar Espanya, sinó que un fons de rescat potent ha de servir per deixar clar als mercats que la zona euro està preparada per ajudar qualsevol soci que ho necessiti. El fons ha d'actuar com a tallafoc per evitar les especulacions que fan pujar la prima de risc.

Hi ha diferents opcions per augmentar la dotació del mecanisme d'estabilitat fins a una xifra entre 700.000 i 940.000 milions d'euros. Les fórmules per fer-ho són d'autèntica enginyeria creativa, però bàsicament del que es tracta és de fer que l'actual fons de rescat, que havia de ser provisional, segueixi vigent i funcioni en paral·lel al nou fons que entrarà en vigor a l'estiu, permanent i dotat amb 500.000 milions d'euros. Berlín defensa que no se sumin totalment els dos mecanismes, sinó que entri en vigor el fons permanent més la meitat del provisional fins a arribar a 700.000 euros. La resta, uns 240.000, quedarien congelats i només s'utilitzarien si la crisi del deute s'agreugés. Els socis de l'euro pactaran avui la fórmula definitiva.

stats