POLÍTIQUES D'IGUALTAT
Crònica 06/03/2012

La UE estudia imposar quotes femenines a les cúpules empresarials

Laia Forès
2 min

BRUSSEL·LESLes dones representen el 60% dels estudiants universitaris europeus que aconsegueixen un títol, però segueixen sent una minoria les que aconsegueixen arribar a llocs de responsabilitat a les empreses. El món empresarial està totalment dominat pel gènere masculí, segons revela un informe presentat ahir per la Comissió Europea. Les dones representen només el 13,7% dels membres de les cúpules directives de les grans empreses de la Unió Europea (UE).

A Espanya la situació encara és pitjor: nou de cada deu persones (89%) que formen part dels consells executius són homes. "L'absència de dones als llocs directius afecta la competitivitat d'Europa i suposa un fre al creixement", va assegurar Viviane Reding, comissària europea de Drets Fonamentals.

Reding va anunciar que Brussel·les estudia impulsar una legislació europea per imposar quotes femenines a les cúpules de les companyies establertes a la UE. De moment, Brussel·les obre un període de consultes per saber què en pensa el sector i abans de finals d'any, segons els resultats de la consulta, podria presentar una proposta per establir quotes. "Sempre he dit que no m'agraden gaire les quotes, però sí que m'agraden els resultats que tenen", va assegurar Viviane Reding. No obstant, la Comissió Europea admet que hi ha governs europeus que hi estan "totalment" en contra. Qualsevol legislació en aquest sentit hauria de ser aprovada pels Vint-i-set.

Empreses amb més bons resultats

Un estudi elaborat per la consultora McKinsey conclou que les empreses amb un equilibri entre homes i dones en l'equip directiu obtenen un rendiment un 58% millor que les empreses dirigides només per homes. La comissària Reding va lloar els països que, com França, han impulsat polítiques a favor de l'accés de les dones als llocs de responsabilitat. Segons la comissària, l'anomenat "sostre de vidre" per a les dones continua sent "sòlid".

stats