CRISI AL MAGRIB
Crònica 11/01/2011

La UE reclama contenció al govern de Tunísia

La diplomàcia europea va demanar ahir l'alliberament immediat dels manifestants presos a Tunísia, mentre continuava la repressió policial sobre els joves que denuncien l'atur i la precarietat.

C. Mas / M. Vidal
2 min
Un manifestant ferit a les protestes de diumenge a la població tunisiana de Regueb.

BarcelonaLa portaveu de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, va reclamar a les autoritats tunisianes "contenció en l'ús de la força i respecte a les llibertats fonamentals" i va apel·lar especialment a "l'alliberament immediat dels blogaires, periodistes, advocats i altres persones que es manifestaven pacíficament". La Unió Europea insta "totes les parts a obrir un diàleg per trobar una solució als problemes que expressen els manifestants" i condiciona el reforçament de les relacions de la Unió amb Tunísia que s'està negociant amb el respecte als drets humans.

També el govern francès va trencar el seu silenci i es va referir ahir per primer cop als incidents en una breu comunicació en què el ministeri d'Afers Estrangers va fer una crida a "rebaixar" la tensió dels últims dies i va apuntar que només "el diàleg" permetrà als tunisians superar l'actual situació.

El posicionament europeu i francès arriba enmig de les crítiques pel silenci mantingut fins ara sobre un conflicte que afecta un dels seus socis euromediterranis. Van ser els Estats Units els primers que van actuar amb contundència quan van convocar fa uns dies l'ambaixador de Tunísia a Washington per mostrar-li la seva "preocupació" per la situació que es vivia al país. Ahir l'administració nord-americana va denunciar l'aparent "interferència" sobre internet del govern tunisià, a qui s'acusa d'haver arrestat blogaires dissidents i d'haver segrestat i bloquejat algunes webs.

Els incidents, es mantenen

La revolta sense precedents que es viu al país del Magrib s'ha agreujat aquest cap de setmana, amb catorze morts reconeguts pel govern, una xifra que l'oposició eleva fins a la vintena. Ahir els enfrontaments es van repetir durant els funerals d'algunes de les víctimes a les ciutats de Kasserine, Thala i Regueb. El president Ben Ali va fer un missatge televisat on es va comprometre a crear 300.000 llocs de treball des d'ara i fins a finals del 2012 per donar resposta a l'atur creixent, que és una de les principals reclamacions dels manifestants. Ben Ali es va referir als incidents del cap de setmana com a "actes de terrorisme" perpetrats per "mercenaris encaputxats" que responien a "ordres de l'exterior". El govern va ordenar la suspensió de les classes a les escoles i les universitats després d'una manifestació d'estudiants a Tunis, la capital.

Algèria, en calma

El govern algerià, per la seva banda, va dir ahir que ja s'ha "girat full" a les protestes que hi ha hagut els últims dies al carrer per l'encariment dels preus d'alguns productes bàsics com ara el sucre i l'oli. En una reunió d'urgència l'executiu va decidir el cap de setmana fixar els preus per decret tot i que ahir als comerços encara no s'havia fet efectiva cap rebaixa.

Els enfrontaments amb la policia per les protestes dels últims dies van deixar un balanç de cinc morts, 800 ferits i més d'un miler de detinguts. Diversos edificis oficials i escoles van patir desperfectes i alguns comerços van ser saquejats.

Mentrestant a Líbia el règim de Muammar al-Gaddafi va decidir ahir suprimir tots els impostos sobre els productes alimentaris coincidint amb la revolta que per aquesta qüestió afecta dos dels seus països veïns.

stats