CRISI ALIMENTÀRIA
Crònica 02/06/2011

La UE també amnistia els cogombres

La UE va aixecar ahir l'alerta sanitària contra els cogombres espanyols. Mentrestant, Madrid estudia possibles sancions contra les autoritats alemanyes per haver causat pèrdues milionàries al sector.

Redacció
2 min
Sense demanda Dos agricultors arrenquen cogombres d'una plantació d'Almeria afectada per la caiguda de les vendes d'aquest producte.

Brussel·les / Madrid.Brussel·les va aixecar ahir al vespre l'alerta sanitària contra els cogombres espanyols. Poc després de les 20 hores es va confirmar la notícia que Madrid havia estat exigint tot el dia: la UE se sumava a la postura d'Alemanya i exculpava les hortalisses de l'Estat de ser les culpables d'una infecció que està causant psicosi entre els consumidors europeus.

La Comissió Europea va explicar que tots els resultats de les anàlisis encarregades en una plantació d'Almeria han donat negatiu pel que fa a la presència del bacteri E. coli al terra, a l'aigua i a les hortalisses. El ministeri de Sanitat va reaccionar de manera immediata amb una nota oficial en què valorava com a "pas molt important" la decisió de Brussel·les per poder tornar a la normalitat el sector. La ministra de Sanitat, Leire Pajín, va ser l'encarregada de donar els resultats de les anàlisis al comissari europeu de Salut, John Dalli.

En una compareixença prèvia, Dalli va voler evitar crítiques a les autoritats alemanyes per la gestió de la crisi que ha provocat pèrdues milionàries als agricultors espanyols. El comissari de Salut es va limitar a demanar a Berlín que "intensifiqui els esforços" per detectar la font de contaminació.

Tot i això, el govern alemany segueix defensant la seva gestió. La ministra per la Protecció del Consumidor, Ilse Aigner, va justificar la decisió d'alertar sobre els cogombres espanyols: "S'hi havien trobat patògens d' E. coli i seguint les normes europees vam haver d'emetre una alerta immediata". "Les autoritats sanitàries d'Hamburg es van comportar molt bé", va dir Aigner, tot i que dimarts la senadora de Sanitat d'aquesta ciutat va negar que les verdures espanyoles fossin l'origen de l'epidèmia.

Accions legals

El govern espanyol mentrestant no descarta emprendre accions legals contra les autoritats alemanyes, ja que, segons va dir el vicepresident Alfredo Pérez Rubalcaba, "han posat en dubte la qualitat dels productes espanyols". El vicepresident va insistir que la UE té "diferents mecanismes per compensar els danys que ha patit el sector" i va avançar que el govern demanarà compensacions econòmiques quan es tingui una avaluació detallada dels danys.

El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va dir ahir que "els catalans i els europeus poden menjar fruites i hortalisses amb tota garantia" però no va estalviar crítiques al govern alemany. "Hi ha hagut terrorisme informatiu i alimentari", va dir en referència a les informacions que van sortir des d'Hamburg. El conseller va confirmar que la Generalitat exigirà a la UE que es faci càrrec de les indemnitzacions dels perjudicats per aquesta crisi. En aquesta línia Unió de Pagesos va demanar ahir que el departament posi eines jurídiques per demandar les autoritats alemanyes pels danys ocasionats.

stats