ELECCIONS A LA FILIAL DE VOLKSWAGEN
Crònica 10/02/2011

UGT confia en el Q3 per tornar a guanyar a Seat

Les eleccions a Seat poden interpretar-se com un examen als sindicats després de la votació del 2009 en què la plantilla va acceptar una congelació que només defensava la UGT per atreure l'Audi Q3.

Elena Freixa
2 min
La UGT vol seguir sent el primer sindicat als cinc centres de treball, mentre que CCOO i la CGT esperen evitar que obtingui majoria absoluta.

BarcelonaEls més de 13.000 treballadors de Seat, l'empresa bandera de la indústria catalana, escullen avui a les urnes els seus representants al comitè. La campanya de les darreres setmanes ha estat tranquil·la, ja que les eleccions arriben en un moment -per fi- esperançador per a la plantilla, que a l'estiu veurà sortir de les línies de producció de Martorell les primeres unitats de l'Audi Q3.

L'assignació d'aquest nou cotxe per part del grup Volkswagen va anar unida a sacrificis -entre els quals hi ha la congelació salarial- que la plantilla va acceptar en una votació atiada per la UGT i amb CCOO i CGT fent campanya contra el que consideraven un xantatge. Tots estan pendents de la reacció de la plantilla un cop passada la tempesta i confien, com a mínim, a mantenir l'actual equilibri de forces als cinc centres de treball: la fàbrica de Martorell, la de Zona Franca, la de recanvis, el centre tècnic i la filial Gearbox, dedicada a caixes de canvi.

Havent deixat enrere altres moments delicats com els acomiadaments per baix rendiment de tècnics i comandaments intermedis, i un seguit d'expedients de suspensió -el darrer encara vigent- per capejar la crisi, Seat contractarà els pròxims mesos 700 treballadors i les previsions de fabricació de l'Audi ja han crescut fins a superar les 100.000 unitats el primer any.

La UGT és el sindicat que, tradicionalment, ha tingut més força al comitè, i l'actual president, Matías Carnero, confia que segueixi sent així. En el cas de la fàbrica, però, la reducció de la plantilla en els últims quatre anys en més de 2.000 persones encongirà el nombre de representants. La pèrdua de deu delegats sindicals no jugarà a favor de CCOO, segons va reconèixer el cap de llista del sindicat, David Matellán. "Aspirem a millorar resultats, però sobretot a evitar que la UGT tregui la majoria absoluta", va afegir.

El nou conveni, primer repte

El nou comitè d'empresa tindrà sobre la taula aviat la seva primera obligació: negociar el nou conveni a Seat, una qüestió que va quedar aparcada el 2008 amb l'esclat de la crisi.

Al davant tindran un nou interlocutor, el vicepresident de recursos humans, Josef Schelchshorn, que ha substituït Ramón Paredes.

stats