GUERRA A LÍBIA
Crònica 31/08/2011

Ultimàtum dels rebels a les forces gaddafistes perquè es rendeixin

Kareem Fahim
4 min
Ultimàtum dels rebels  a les forces gaddafistes perquè es rendeixin

The New York Times / Trípoli.Mentre que l'OTAN va suggerir ahir que les negociacions entre els rebels i les forces gaddafistes van per bon camí, el Consell Nacional de Transició (CNT) de Líbia va oferir als combatents lleials al dictador quatre dies perquè es rendeixin finalment a les ciutats que encara oposen resistència. L'ultimàtum dels rebels va arribar l'endemà que Algèria deixés entrar al país la segona dona de Gaddafi i tres dels seus fills.

En una conferència de premsa a Bengasi, el president del CNT, Mustafà Abdel Jalil, va dir ahir que donava fins dissabte a les forces gaddafistes per negociar la seva rendició. L'oferta dels rebels es va centrar en els soldats lleials al dictador que encara resisteixen a Sirte, la ciutat on va néixer Gaddafi i un dels últims bastions del règim, juntament amb la ciutat de Bani Walid i Sabha. "Aquest dissabte, si no hi ha signes d'avenç en les negociacions, haurem de passar a tàctiques militars. No és el que desitgem però tampoc podem esperar més", va dir Abdel Jalil.

Pressió sobre la resistència

L'OTAN, que ha liderat una ofensiva militar a Líbia des del març sota el vistiplau de les Nacions Unides i amb el mandat de protegir els civils, va dir tenir coneixement de les negociacions a Sirte. "Veiem aquestes discussions com a signes encoratjadors i veurem com evolucionen en els pròxims dies", va afirmar ahir Roland Lavoie, portaveu de l'OTAN a la base de Nàpols. D'altra banda, però, Lavoire va destacar que els avions de l'Aliança tenen localitzats diferents objectius "als afores de Sirte per la banda est". Les forces rebels han avançat cap a Sirte des de l'est i des de l'oest, i tenen previst atacar la ciutat -en cas que les negociacions fallin- des de Trípoli i Misurata (oest) i des de Ras Lanuf i Bin Jauad (est).

L'ultimàtum d'ahir del CNT coincideix amb el final del Ramadà, el mes de dejuni dels musulmans, que conclou amb la festivitat de l'Aid al-Fitr, que dura diversos dies.

Queixes cap a Algèria

Els líders rebels, mentrestant, van respondre ahir molestos al gest de les autoritats algerianes de donar refugi als familiars de Gaddafi, i van titllar la decisió com un "acte agressiu contra el desig del poble libi".

Mahmud Shammam, el ministre d'Informació rebel, va dir que els insurrectes volen que els familiars del dictador tornin a Líbia. "Tenim la intenció de detenir i jutjar tota la família de Gaddafi, incloent-hi el mateix dictador", va dir Shammam, informa AP.

La segona dona del dictador, Safia, la seva filla Aixa, i dos dels seus fills, Mohamed i Aníbal, juntament amb les seves respectives famílies, van creuar dilluns cap a Algèria. Un cop al país veí, Aixa va donar a llum a una nena, segons va informar ahir l'agència AFP citant fonts governamentals algerianes.

Algèria ha respost a les crítiques dels rebels reiterant que ha acollit els pròxims a Gaddafi per "raons humanitàries". Aquest és l'únic país veí que encara no ha reconegut el Consell Nacional de Transició (CNT) com a nou govern legítim de Líbia.

Més signes de calma es van deixar veure ahir a Trípoli, sobretot amb l'obertura dels bancs. A la porta de les entitats es van formar llargues cues de clients que esperaven pacientment el seu torn per retirar diners. Una escena que contrastava amb els moments de caos a la ciutat fa només una setmana. Els primers passos cap a la transició a Trípoli es van fer evidents dilluns, amb banderes rebels vestint els carrers de la ciutat mentre els ciutadans es preparaven per celebrar el final del Ramadà i entraven a les botigues que han tornat a obrir després de la batalla per la capital.

Immigrants atrapats

Un gran nombre de treballadors immigrants subsaharians que no han pogut marxar de Trípoli des que els rebels van entrar a la capital estan atrapats en dos campaments, sense poder tornar a casa per por d'atacs dels rebels. En un d'aquests campaments, al port, centenars d'immigrants han trobat refugi entre barques trencades i florides per la humitat. En l'altre, els immigrants dormen en camps de conreu propers a l'aeroport.

La majoria afirmen que tenen por dels atacs dels rebels, que sovint els han confós amb mercenaris de Gaddafi. "Pensen que sóc un soldat de Gaddafi", deia Peace John, originari de Nigèria, un dels 200 immigrants que viuen apilotonats en una granja. "No sé si el dictador continua a Trípoli o si se n'ha anat. En aquest campament no ens arriben les notícies".

El president de la Unió Africana, Jean Ping, va dir dilluns que la difícil situació dels immigrants atrapats a Trípoli ha estat una de les raons importants per les quals l'organisme encara no ha reconegut el CNT. Ping va dir des d'Etiòpia que la UA vol que els rebels clarifiquin perquè "sembla que confonen els negres amb mercenaris".

El mateix dilluns van sogir noves pistes sobre on poden ser alguns dels membres de la família de Gaddafi i persones del seu crecle més proper. Un exportaveu del règim del dictador, Mussa Ibrahim, va dir que Gaddafi podria haver buscat refugi a Sirte, i que el coronel té estalviades grans quantitats de diners per mantenir-se i continuar pagant les seves tropes lleials.

Els rebels ja han dit, però, que fins que no capturin o matin el coronel Gaddafi no donaran per acabada la guerra, que va començar ara fa sis mesos.

stats