ENSENYAMENT
Crònica 08/03/2012

Unitat política i social en favor de la immersió

A l'espera de la resolució judicial sobre el model d'immersió lingüística, que es podria emetre avui, Govern, partits polítics i societat civil van visualitzar ahir la seva unitat. En joc hi ha el català a l'escola.

Sònia Sánchez
3 min
FRONT COMÚ 
 La consellera d'Ensenyament  i el secretari general del departament es van reunir ahir amb polítics del PSC, ERC, ICV-EUiA, SI i CiU.

BARCELONA.La imminència de la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre la immersió lingüística va propiciar ahir una imatge d'unitat poc habitual entre Govern, partits polítics -amb l'excepció de PP i Ciutadans- i societat civil. Les dues reunions de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, amb els grups parlamentaris que van aprovar la llei d'educació de Catalunya (LEC) -a més de Solidaritat per la Independència, que no existia quan va néixer la llei- i amb la plataforma d'entitats socials Som Escola, van voler posar de manifest l'ampli consens polític i social en favor de l'actual model lingüístic que hi ha a les escoles catalanes.

Tot i les evasives de tots a comentar possibles estratègies -unitàries o no- en cas d'una decisió judicial adversa a la immersió, el cert és que la convocatòria improvisada a la conselleria d'Ensenyament ja era un toc d'atenció als magistrats respecte de la importància que el Govern i "el 85% dels diputats del Parlament de Catalunya" -com van destacar- atorguen al model lingüístic blindat per la LEC. La consellera, però, havia convocat les trobades amb la intenció d'analitzar el text de la resolució, que finalment no va arribar.

Debat en el si del TSJC

Després d'haver convocat les parts implicades, ahir al migdia, per explicar-los la seva decisió, el TSJC va decidir finalment ajornar les seves deliberacions fins avui a les 11 del matí. Un titubeig que podria indicar la falta de consens majoritari entre els 24 magistrats que formen el ple de la sala contenciosa administrativa del TSJC, on hi ha ara el procés. Els fan falta com a mínim 13 vots per acceptar o rebutjar el recurs presentat per la Generalitat a la interlocutòria del TSJC que, al setembre, va donar un ultimàtum a Ensenyament perquè complís la sentència del Tribunal Suprem (TS) i fes el castellà llengua vehicular a l'escola al mateix nivell que el català.

El consens polític i social a favor de la immersió s'empara en el blindatge que la LEC, aprovada el 2010, va fer del català com a llengua vehicular a l'ensenyament públic. "Ni el TSJC ni el TS no poden canviar les lleis aprovades pel Parlament", advertia ahir el diputat d'Educació del PSC, Daniel Font, coincidint amb la portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, que minuts abans havia advertit que "el poder judicial el que ha de fer és interpretar les lleis, no canviar-les". La portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, va destacar també aquest "blindatge legislatiu" i va "desitjar que la resolució judicial avali el model d'escola catalana". Cap d'ells, però, va voler anar més enllà en les seves valoracions prèvies a la sentència i només el representant de Solidaritat, Uriel Bertran, va anunciar la intenció del seu grup de "desacatar" una eventual resolució negativa del TSJC.

Però ni amb els grups parlamentaris, primer, ni amb els representants de la plataforma Som Escola -que agrupa 35 entitats unides arran de la primera sentència del TS al desembre de 2010-, després, Rigau no va debatre ahir possibles estratègies comunes en cas que el TSJC desestimi el seu recurs. Segons Rigau, les trobades -convocades quan semblava que hi hauria un text judicial a debatre- van servir per repassar i tornar a constatar el consens polític per defensar el títol II de la LEC, que estableix el model lingüístic escolar. Amb l'empara d'aquests articles, Ensenyament encara té algunes vies jurídiques obertes davant una possible desestimació del seu recurs a la interlocutòria del TSJC, ja sigui tornant al TS o anant al Tribunal Constitucional.

"Estarem al costat del Govern" si decideix emprendre alguna acció per defensar el català com a llengua vehicular a les escoles, es va limitar a resumir la representant de Som Escola, Teresa Casals, que també va insistir que no era el dia encara de parlar de possibles reaccions a una sentència "que encara no se sap què dirà". Amb tot, la presidenta de la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac), Imma Fuyà -que també participava a la reunió en representació de Som Escola-, va assegurar que la plataforma sí que té una estratègia pensada. "Estem molt preparats", va dir, davant un possible ultimàtum judicial a la immersió lingüística. Des de fa més d'un any Som Escola treballa en diverses accions de defensa del català com a llengua vehicular a l'escola, des de convocar actes de protesta fins a forjar mocions municipals o decisions dels consells escolars dels centres.

Demanen "insubmissió"

L'Associació Cultural Escola en Català, que ha encetat una campanya per reclamar al TSJC que no executi les sentències del Suprem, va demanar ahir a la consellera Rigau que opti per la "insubmissió" si la resolució judicial li exigeix introduir el castellà a les escoles al mateix nivell que la llengua catalana. Aquesta entitat, que ja ha recollit més de 100.000 adhesions a la seva campanya, pretén també impulsar una iniciativa legislativa popular (ILP) per blindar el model d'immersió lingüística.

stats