UNIVERSITATS
Crònica 18/12/2010

Lluita de poder a la Universitat de Barcelona

Isaac Salvatierra
1 min
El rector Dídac Ramírez, durant el claustre d'ahir.

BarcelonaEl claustre de la Universitat de Barcelona (UB) va demanar ahir per àmplia majoria la dimissió del president del seu consell social, l'empresari Joaquim Coello, enmig d'un clima cada vegada més enrarit amb la lluita pel control de la institució com a rerefons.

Qui ha de governar les universitats públiques, la mateixa institució o la societat civil? En aquest dilema històric hi ha la clau de l'enfrontament que es viu aquests dies a la UB i, per extensió, a la resta d'universitats públiques catalanes. El rector és ara el màxim responsable del govern universitari. Un document impulsat per Coello i signat pels altres sis presidents dels consells socials catalans proposa, però, deixar les universitats en mans d'una personalitat de fora. Ara mateix, aquest control extern l'efectua el consell social, amb una majoria de membres del món polític i social. El consell és qui fiscalitza l'ús que fa la institució dels recursos públics que rep. El seu president és nomenat pel Govern. És el contrapès establert per la llei a un model de governança històricament assembleari.

A la UB, Joaquim Coello ha estat especialment bel·ligerant contra algunes decisions del claustre i del rector, i això ha encès els ànims. Els alumnes van demanar-ne la dimissió al claustre d'ahir per haver vetat un increment de sou del personal administratiu i per haver estat l'artífex del document que proposa canviar el sistema de governança. Els universitaris troben que la proposta és "antidemocràtica". Si Coello no acata la decisió de la UB, el rector haurà de demanar-ne la destitució. El consell social argumenta que la votació no és vàlida perquè no hi havia prou quòrum.

stats