Crònica 24/02/2012

Universitats crea 500 places per captar talent en 10 anys

El Govern incentivarà la contractació de 500 professors i investigadors d'excel·lència a les universitats públiques fins al 2020. L'objectiu és situar tres centres catalans entre els 100 millors del món.

S. Sánchez
2 min
Antoni Castellà, secretari d'Universitats de la Generalitat, en la presentació del pla del Govern.

BARCELONA.El Govern vol situar almenys tres universitats públiques catalanes en els rànquings internacionals entre les 100 millors del món. Per fer-ho, aposta per trencar amb el model funcionarial i caminar cap a un sistema similar a l'holandès, centrat en la recerca d'alt nivell i la captació de talent. Per això, incentivarà la contractació de 500 docents i investigadors d'excel·lència en els pròxims deu anys a través de l'anomenat pla Serra Húnter.

Des del 2004 el programa Serra Húnter de la Generalitat finança el 50% del sou dels docents i investigadors contractats de manera permanent -no funcionaris-, pels seus mèrits significatius. Un total de 482 persones han estat contractades a les universitats per aquesta via, amb una despesa anual per al Govern pròxima als 10 milions d'euros.

A partir d'ara el Govern potenciarà aquesta via de contractació a l'hora de substituir el 50% de les 2.000 jubilacions previstes per als pròxims deu anys, les úniques places que es poden cobrir. Aquests mil nous contractes permanents es repartirien a parts iguals entre els contractes específics que cada universitat pot oferir -per convenis amb entitats públiques o privades- i el renovat programa Serra Húnter. Això suposarà augmentar la despesa fins a una mitjana de 15 milions anuals a partir del 2015.

Una comissió de selecció

Per fomentar encara més l'excel·lència d'aquests nous fitxatges, es crearà una comissió de selecció que haurà d'avaluar i donar el vistiplau a cada nova contractació, vetllant perquè "el seu currículum estigui clarament per sobre de la mitjana de la universitat", va explicar ahir el secretari d'Universitats, Antoni Castellà. Aquesta comissió estarà formada per cinc membres, dos nomenats a proposta de la universitat concreta, dos més propostats pel director del pla Serra Húnter i un president del tribunal consensuat entre la universitat i el director del pla. El director del Serra Húnter serà un acadèmic de reconegut prestigi que el Govern nomenarà a l'abril, després d'escoltar les universitats.

La meitat d'aquests 500 nous professors hauran de ser "externs a la universitat", mentre que l'altra meitat (250) s'escolliran d'entre el personal no permanent que ja treballa als centres. "Així podrem estabilitzar molts dels professors lectors, que passaran a ser permanents", va explicar Castellà. Aquests lectors també hauran de sotmetre's a l'avaluació de la comissió Serra Húnter, tot i que els criteris serien diferents, ja que tindran en compte la seva trajectòria dins el centre.

La retribució del personal contractat per aquesta via serà "variable" i es determinarà en funció "dels mèrits específics i el grau d'acompliment dels objectius establerts", segons Castellà, però també estarà per sobre de la mitjana general del centre, gràcies al 50% que aporta la Generalitat. Amb tot, cada acord de retribució haurà de ser autoritzat pel Consell Social de la universitat.

A més, Universitats oferirà noves beques als assistents de docència i als postdoctorands, per tal d'alliberar del tot els docents i investigadors de les tasques de suport que duu a terme aquest personal.

stats