EDUCACIÓ SUPERIOR
Crònica 16/03/2012

Universitats proposa apujar les taxes fins a cobrir el 25% del cost

A l'espera de la decisió del nou ministeri d'Educació, el Govern està pressionant perquè permeti apujar les taxes universitàries fins a un màxim del 25% del cost. Ara els preus en cobreixen fins a un 15%.

Sònia Sánchez
2 min
ELS UNIVERSITARIS ES REBEL·LEN CONTRA L'AUGMENT DELS PREUS
 La pujada de les taxes universitàries, que aquest curs ha estat d'un 7,6% respecte de l'any passat, ha estat una de les queixes més reiterades durant les manifestacions contra les retallades que s'han produït els últims dies a Catalunya,  com aquesta, la de la vaga del 29 de febrer.

BARCELONAAl setembre, el preu de les matrícules universitàries va pujar un 7,6%, l'equivalent a sumar quatre punts a l'IPC interanual (3,6%). A la pràctica, va suposar entre 64,25 i 100,5 euros més per curs i estudiant, en funció del grau concret. Els últims anys de govern socialista, el ministeri d'Educació ha fet servir aquesta fórmula per fixar una forquilla per a l'increment anual dels preus universitaris (el mínim és l'equivalent a l'IPC i el màxim és l'IPC + 4), però el desembarcament de l'equip de José Ignacio Wert ha deixat en l'aire moltes incògnites.

Per això, el Govern -que ha reite rat la seva intenció d'apujar els preus de la universitat pública per fer front a la complicada situació econòmica de l'administració- no ha perdut ni un minut en anar a plantejar-li la seva proposta. O, més aviat, propostes, ja que en té tres. En primer lloc, la Generalitat va demanar als representants de l'Estat que deleguin en cada comunitat autònoma la potestat per decidir la política de preus, una transferència que no requereix necessàriament un traspàs formal sinó que es pot acordar en el marc de la conferència general de política universitària, en la qual participen totes les autonomies.

En segon lloc, conscient de la dificultat d'aconseguir aquesta cessió, el secretari d'Universitats de la Generalitat, Antoni Castellà, va portar una altra proposta a la seva reunió amb la secretària general d'Universitats de l'Estat, María Amparo Camarero. Li va demanar que el decret de preus per al pròxim curs -que acostuma a sortir al juny- fixi l'increment de preus en funció del cost de la plaça, una fórmula que ja s'utilitza ara per als màsters: la normativa permet incrementar el seu preu fins a un màxim del 30% del cost. Fonts de la secretaria d'Universitats van explicar a l'ARA que per als graus n'hi hauria prou de fixar com a màxim el 25% del cost per plaça.

Les matrícules que avui paguen els estudiants universitaris cobreixen entre el 12% i el 15% del cost de la seva plaça, en funció del grau concret, tot i que el curs 2009-10, just abans de la retallada, era l'11,4%. Així doncs, l'increment de fins al 25% del cost suposaria en alguns casos duplicar el preu de la matrícula universitària, que actualment va dels 900 als 1.200 euros per curs. El Govern insisteix que qualsevol increment ha de servir per augmentar les beques (aquest curs s'hi ha destinat la quarta part dels diners recaptats amb la pujada).

Mentre el govern estatal segueix sense pronunciar-se sobre aquesta qüestió, durant les últimes setmanes la secretaria d'Universitats ha estat intentant recaptar el suport d'altres comunitats a les seves propostes, que, en tercer lloc, encara plantegen una altra opció, que seria que l'Estat donés llibertat a cada universitat, dins la seva autonomia de gestió, per establir els preus que consideri oportuns. La decisió final, però, és de Wert.

stats