Crònica 03/06/2011

Universitats salva de la retallada la promoció de talent docent

S.s.
1 min
El secretari  d'Universitats, Antoni Castellà.

Barcelona.La retallada de 147,1 milions d'euros al pressupost dedicat a l'educació universitària que constaten els comptes de la Generalitat per al 2011 haurà de deixar al marge la promoció de l'excel·lència en el professorat. Almenys aquesta és la intenció del secretari general d'Universitats, Antoni Castellà, que vol impulsar la captació de talent a través de la contractació de professors capdavanters en els diversos àmbits de futur perquè vinguin a fer classe a les universitats públiques catalanes.

La secretaria que dirigeix Castellà es planteja aportar el 50% del salari d'aquests nous professors -uns sous prou alts que resultin atractius a les eminències de cada cas- sempre que es faci per la via de la contractació i acollint-se a una part de la reposició de vacants per jubilacions de cada centre. El Govern pretén traslladar així a les universitats el model que ha donat tants bons resultats fins ara als centres de recerca que depenen de la Generalitat, en què la via de la contractació amb sous competitius, al marge del règim general de la funció pública, ha aconseguit atreure cervells nacionals i internacionals de primer ordre. Amb tot, per esquivar la retallada, caldrà aprofitar les jubilacions.

El sistema universitari públic català comptarà finalment amb un pressupost de 926,2 milions d'euros per aquest 2011. A l'espera que es concreti la partida per a cadascun dels centres, que fa mesos que debaten les mesures amb què pensen fer front a la retallada, els comptes presentats aquesta setmana fixen com a objectius "proposar un nou model de governança i revisar el finançament de les universitats". Les set universitats públiques compten avui amb 16.170 professors i 151.447 alumnes.

stats