REFORMA DEL SISTEMA FINANCER
Crònica 29/03/2011

Unnim prioritzarà una nova fusió

Ahir s'acabava el termini per explicar al Banc d'Espanya el full de ruta de les caixes per buscar capital. El futur d'Unnim segueix poc clar, tot i que l'entitat prefereix buscar aliances que donar entrada a l'Estat.

Ariadna Carbonell
2 min
Unnim prioritzarà una nova fusió

Barcelona.Unnim ja té aposta preferent per assolir els nivells de solvència exigits pel govern espanyol, tot i que el futur de l'entitat encara no ha quedat definit. Mentre segueix digerint la fusió de la qual va sorgir -la integració de les caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu- l'opció prioritària de l'entitat inclou buscar noves aliances per guanyar dimensió. Si aquests plans no s'acaben concretant, la caixa continuarà amb el seu procés de bancarització, que l'obliga a reforçar-se amb 568 milions d'euros per assolir un capital bàsic del 10%. Això suposa que l'entitat hauria de buscar inversors que li aportin aquest capital -ja siguin institucionals o petits accionistes que podria buscar entre els mateixos clients-, tot i que altres grups han triat ja l'opció del diner públic. És el cas de CatalunyaCaixa, que necessita 1.718 milions d'euros i que va comunicar al Banc d'Espanya la tria del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) com a company temporal de viatge.

Unnim va explicar ahir que treballa de manera paral·lela amb les dues possibilitats per intentar assegurar el tret. A partir d'avui, el Banc d'Espanya té quinze dies per donar el vistiplau al full de ruta presentat per l'entitat. En tot cas, Unnim no té data per concretar les seves opcions, però els seus portaveus admeten que preveuen tenir definit el futur per a l'assemblea de l'entitat, que faran a finals d'abril o principis de maig.

Catalanitat d'Unnim

Mentrestant, la caixa aprofundirà els contactes informals que ha mantingut fins ara amb altres entitats. Unnim té en compte unir-se a altres caixes mitjançant un sistema integral de protecció (SIP), fer-ho a través d'una fusió tradicional o afegir-se a un grup ja existent. Aquesta última és la seva opció preferent. Durant l'abril, la caixa que dirigeix Jordi Mestre intensificarà les negociacions que ja ha iniciat. Els grups que més sonen per a una eventual aliança són Banca Cívica, Unicaja i Banco Base.

Si Unnim s'acaba integrant en un altre grup financer o en un SIP, seguiria el camí iniciat per Penedès (Mare Nostrum) i Laietana (Bankia). Precisament el Govern volia descartar aquesta possibilitat, que suposa que els centres de decisió de les entitats marxin de Catalunya. D'aquí que la Generalitat plantegés opcions en l'últim any perquè CatalunyaCaixa i Unnim acabessin a l'òrbita de La Caixa i el Sabadell.

stats