REFORMA DE L'ADMINISTRACIÓ
Crònica 05/07/2011

Urbanisme salta de la llei òmnibus

El Govern no vol repetir la foto en solitari amb el PP per aprovar la llei òmnibus. Les concessions per incloure-hi el PSC i ERC ja han originat cert desglaç amb aquestes forces. L'acord, però, es farà esperar.

R. Tugas / O. March
3 min
Amb la innovació Artur Mas va inaugurar i visitar ahir la nova seu del centre tecnològic Cetemmsa, situat al Tecnocampus de Mataró.

Barcelona.Els esforços del Govern per superar el rebuig inicial a l'avantprojecte de llei òmnibus i generar cert consens ja donen fruits. Després de l'anunci de la setmana passada del trossejament de l'avantprojecte en tres lleis, el consell executiu aprovarà avui els textos definitius, que incorporaran algunes de les exigències del PSC i ERC, com l'exclusió de les polèmiques reformes a la llei d'urbanisme, que es tramitarà al marge de la llei, igual que, per exemple, la reforma de la Corporació de Mitjans Audiovisuals o el Consell de l'Audiovisual. S'allunya per fi la temuda foto en solitari amb el PP poc després dels pressupostos.

De fet, la recerca d'un consens més ampli va obligar, segons fonts de l'executiu, a suspendre la reunió interna del Govern que havia de tenir lloc ahir a la tarda per introduir els últims retocs i poder aprovar avui al matí el text definitiu al consell executiu presidit per Mas. Per llimar més asprors i aprofundir en el consens, el secretari del Govern, Germà Gordó, i el president d'ERC, Joan Puigcercós, van mantenir ahir a la nit una llarga reunió a Palau.

El canvi d'actitud del Govern el va confirmar el secretari general adjunt de CDC, Oriol Pujol. "És molt important que puguem superar els problemes de forma inicial per ser tan rigorosos com sigui possible amb el calendari d'aprovació del text", va admetre. L'home fort de CiU al Parlament va dir que la llum verda definitiva de la llei, com a molt tard seria el desembre d'aquest any.

Malgrat les presses, el gir del Govern ha comportat un notable canvi d'actitud en l'oposició, que fins ara carregava sense contemplacions contra l'avantprojecte, especialment el PSC i ERC. Els socialistes estan disposats a pactar el contingut i negociar-lo amb celeritat, mentre que els republicans també ho consideren, sempre que no es valguin d'una norma de simplificació i aprimament administratiu per enderrocar "parets mestres" de l'obra del tripartit, com denunciaven.

El Govern ha "rectificat"

La reunió d'ahir de la direcció d'ERC va estar gairebé monopolitzada per aquesta qüestió. I en acabar, el seu portaveu, Ignasi Llorente, va reconèixer que tot i la "preocupació pel menysteniment al Parlament" que van detectar fa 15 dies, ara el Govern ha "rectificat". "CiU ha perdut la batalla d'aprovar de cop la llei", va assegurar. Els republicans volen parlar sobre "reduir la paperassa i la burocràcia" necessàries per obrir un negoci, sempre i quan també s'incrementin les sancions als que incompleixin la legislació. Això tractaven ahir Puigcercós i Gordó.

Tanmateix, més enllà d'aquesta concepció general, molts elements encara separen els republicans de l'executiu. Precisament els que més s'allunyen de la pura simplificació administrativa -que ERC ja incloïa en el programa- i que s'ocupen de qüestions més polítiques, com les modificacions en la regulació de les grans superfícies, la gestió de l'aigua i els residus, els habitatges de protecció oficial i el medi ambient.

El PP no vol ser la segona opció

On no ha caigut tan bé la resurrecció de la geometria variable de pactes és al PP. "Amb els pressupostos primer van anar a buscar els altres partits i van acabar venint cap a nosaltres, perquè som els únics amb sentit de la responsabilitat", van indicar ahir fonts populars. Al PP fa setmanes que, en públic i en privat, situen CiU en el dilema d'escollir entre "la forma de governar del tripartit" i "el missatge de canvi que van demanar els catalans el 28-N".

A les files populars no són gens ben rebuts els escarafalls del sector sobiranista de CDC en referència als pactes amb el PP. La setmana passada Alicia Sánchez-Camacho va desafiar els convergents crítics amb les enteses a "convocar eleccions, si volen". Ara bé: les converses per la llei òmnibus han estat amables, bàsicament perquè bona part del contingut és ben vist pels populars, que ja les incloïen en el seu programa. No s'ha fet cap reunió ad hoc , ja que en les múltiples trobades que han mantingut CiU i PP pels pressupostos hi ha hagut temps de sobres per tractar la norma transversal.

Mentrestant, ICV segueix traient suc de la polèmica des d'una posició d' outsider . El seu secretari general, Joan Herrera, va retreure al PSC i ERC la seva nova actitud pactista. Tot i que trossejada, per a ICV, la llei segueix sent un "nyap" i "fa estructurals les retallades". Per canalitzar el malestar social que genera, els ecosocialistes van iniciar una ronda de contactes amb associacions, algunes ONG i sindicats per extreure'n esmenes i articular una resposta. Els primers citats van ser les associacions veïnals de Barcelona -FAVB- i de Catalunya -CONFAVC-. Les diferències d'ICV amb el Govern, però, són mútues, i l'executiu no s'esforçarà gaire a sumar-los al consens. Per ara, ni s'han reunit.

stats