INDÚSTRIA
Crònica 01/08/2011

Vacances més tranquil·les per als treballadors de la moto

Les amenaces de tancament a la fàbrica de Yamaha i també de l'altre gran fabricant de motocicletes, Derbi, s'han reconvertit en processos per buscar socis que salvin l'activitat i els llocs de feina.

Elena Freixa
2 min
La plantilla de Derbi ha defensat l'origen català de la marca perquè el Govern no la deixés escapar.

Barcelona.Els treballadors dels fabricants de motocicletes Derbi i Yamaha han marxat de vacances amb més confiança en la continuïtat dels seus llocs de treball que no pas fa uns mesos, quan s'enfrontaven al tancament definitiu de les fàbriques. Gràcies a una pressió de les plantilles -i d'altres sectors de la societat- i a la mediació del Govern, els processos s'han reconvertit en negociacions per buscar socis inversors que salvin l'activitat.

En el cas de Yamaha, més que un canvi d'opinió pel que fa al seu futur a Catalunya, la negociació ve forçada per la certesa que l'administració catalana no acceptarà un ERO de gairebé 400 persones sense que hi hagi cap motiu econòmic que ho justifiqui, segons va explicar a l'ARA el portaveu del comitè, Oscar Rivera. Des de fa un mes, hi ha oberta una mesa de diàleg amb representants de la plantilla i el Govern per buscar alternatives i trobar un soci interessat en la planta. En paral·lel, afegeix Rivera, la multinacional japonesa ha iniciat un procés de reestructuració intern per separar en societats diferents la comercial i la fàbrica. "No sabem si per poder al·legar pèrdues a la part productiva en el futur", diu Rivera.

Pel que fa a Derbi, l'acord per retirar l'ERO ha arribat amb un pacte similar per trobar abans de final d'any un soci interessat a quedar-se amb l'activitat de la planta de Martorelles. No obstant això, en aquest cas, la multinacional Piaggio també estudia una solució que passi per no marxar de Catalunya, possibilitat que sembla haver pres més força els últims dies, segons expliquen fonts del comitè d'empresa. Sigui com sigui, els 220 treballadors de Derbi veuen amb més esperança el futur.

En el seu cas, de les reunions amb el Govern ja n'ha sortit un possible comprador interessat en les instal·lacions. Es tracta del grup català Doga, dedicat al sector dels components per a l'automoció i que voldria utilitzar la planta per a un nou projecte industrial al voltant del vehicle elèctric. Les converses, però, encara estan en una fase molt inicial i Piaggio no ha descartat estudiar altres ofertes que puguin arribar.

Al setembre, les meses negociadores es reprendran, però els sindicats destaquen la importància de treballar sabent que el Govern "no està disposat a deixar que la multinacional marxi quan no té pèrdues i sí comandes", sobretot dels mercats exteriors.

Alstom també ha pactat

Uns altres que també van marxar divendres de vacances amb més esperança són els treballadors d'Alstom, després que els 320 acomiadaments que havia plantejat la multinacional s'hagin reconvertit en 128 prejubilacions, prop d'una quarantena de trasllats i 34 baixes incentivades. El procés per apuntar-se a les baixes es reprendrà al setembre, segons han pactat la direcció i el comitè d'empresa.

En el cas de l'ERO aprovat a Sharp, que suposa 87 extincions (entre acomiadaments i prejubilacions), després de les vacances també es posarà en marxa el pla d'acompanyament. Un cop fet l'ajustament, la multinacional traspassarà a Cirsa definitivament les instal·lacions a Sant Cugat del Vallès.

stats