AEROPORTS
Crònica 08/12/2011

Vaga de pilots d'Iberia els dies 18 i 29

Els pilots d'Iberia faran vaga el 18 i el 29 de desembre en contra de la creació de la nova low cost, Iberia Express. El col·lectiu diu que no té alternativa i que han evitat les dates complicades de Nadal.

Elena Freixa
2 min
El sindicat Sepla convoca l'aturada en protesta per la creació de la companyia de baix cost Iberia Express.

BARCELONA.El sindicat de pilots Sepla va concretar ahir els dies d'aturades previstos aquest mes després d'haver esgotat, va dir, les vies de diàleg amb la companyia. El president de Sepla-Iberia, Justo Peral, va lamentar que la creació de la nova aerolínia de baix cost és un pas més en l'estratègia iniciada amb la fusió amb British Airways (BA) per deixar a Espanya una low cost i que les connexions intercontinentals les acabi assumint BA.

"Ens volen entregar a British Airways", va advertir Peral, i va afegir que els pilots no toleraran que l'aerolínia anglesa faci els seus negocis de referència amb Àsia i Amèrica des de Londres però aprofitant-se de l'aeroport de Barajas, a Madrid. En resum, tal com va denunciar el sindicat fa uns dies, els pilots veuen en la nova companyia una manera perquè Iberia acabi fent "la feina bruta" a BA. Segons va insistir Peral ahir, la creació d'Iberia Express és il·legal i se salta els acords que la companyia i els pilots tenen signats en el conveni col·lectiu que, des de fa setmanes, miren de renovar sense èxit les dues parts.

Davant la convocatòria de vaga, el ministeri de Foment dictarà dilluns els serveis mínims que els pilots hauran de complir durant les dues jornades. Ja va avançar que es garantiran el 100% dels vols a les illes Canàries i a les Balears i a Ceute i Melilla. També es programaran dos vols transoceànics (un d'anada i un de tornada), segons van informar a Efe fonts del ministeri. En el cas de les ciutats que estan a menys de sis hores de vol, per exemple, els serveis mínims seran del 50%.

Pla de contingència a Iberia

L'aerolínia va tornar a sortir al pas de les crítiques dels pilots en assegurar que la constitució d'Iberia Express és una decisió empresarial que no malmet ni posa en risc la feina dels actuals pilots d'Iberia. Va recordar que es contractaran nous pilots (parlen d'uns 500) per a la nova companyia de baix cost. Per això, va lamentar que el col·lectiu tiri endavant dues jornades de vaga "injusta i injustificable". El sindicat, però, desconfia d'aquestes promeses perquè una part de la flota d'avions passarà a la low cost i, per tant, ells perdran càrrega de feina.

La companyia va explicar que prepara un pla de contingència per minimitzar els efectes sobre els viatgers en aquestes dates. D'una banda, ja negocia amb altres companyies per poder recol·locar passatgers afectats i, de l'altra, garantirà reembossaments i canvis de vols en funció de la disponibilitat de places. Iberia va aclarir ahir que l'aturada no afectarà els passatgers de Vueling, d'Air Nostrum ni els que volin en codi compartit.

stats