Crònica 22/08/2011

Valenciano i Jiménez opten a ser número 2 de Rubalcaba

Ara
2 min
La directora de campanya del PSOE i candidata a ser la número 2 de Rubalcaba, Elena Valenciano.

Barcelona.La proximitat del 20-N fa que el PSOE ja es trobi immers en el procés de confecció de les seves llistes electorals. El candidat socialista, Alfredo P. Rubalcaba, té intenció de situar en el número 2 de la seva llista o bé Elena Valenciano, directora de campanya del PSOE i persona de plena confiança per al candidat, o bé Trinidad Jiménez, ministra d'Exteriors i a la qual va donar suport en la seva lluita contra Tomás Gómez per optar a la presidència de la Comunitat de Madrid.

Més enllà d'aquest dubte, el candidat socialista té clar que no vol "estrelles" a les seves llistes, un mètode utilitzat en altres èpoques del partit. El 1993, per exemple, va ser el jutge Baltasar Garzón el que va ocupar el número 2 per Madrid fent tàndem amb Felipe González. Rubalcaba considera, segons fonts citades per l'agència Efe, que aquesta fórmula ja no funciona, perquè la ciutadania no vol sorpreses, sinó "persones solvents del partit".

Ministres i secretaris d'estat

Les llistes dels socialistes inclouran actuals ministres, secretaris d'estat i alcaldes que han perdut el càrrec en les eleccions del 22 de maig. Es dóna per fet que José Blanco, ministre de Foment, encapçalarà la llista de Lugo i que Leire Pajín, ministra de Sanitat, farà el mateix a Alacant. Algunes fonts de l'entorn del candidat situen Ramón Jáuregui, ministre de la Presidència i home d'enllaç de Zapatero amb l'Església, com a número 1 per Àlaba.

La ministra de Defensa, Carme Chacón, té tots els números per encapçalar la llistes barcelonines, tot i que el PSC escull el seu candidat en unes primàries que estan previstes per al setembre. José Bono, tradicional número 1 per Toledo, va insinuar aquesta setmana que preferiria no presentar-se a les llistes, però la direcció del partit segueix comptant-hi. En tot cas, la intenció de Rubalcaba és, segons fonts pròximes al candidat, tenir unes llistes potents per configurar un grup parlamentari fort similar al del 2004.

stats