REFORMA DE LA NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA
Crònica 07/06/2011

Valeriano Gómez ataca la CEOE

Quatre dies abans d'aprovar la reforma dels convenis, el ministre de Treball va criticar la CEOE per haver prorrogat sense motiu les reunions amb els sindicats i jugar amb la "hipòtesi" d'un govern del PP.

Miquel Codolar
2 min
Agressiu El ministre de Treball, Valeriano Gómez, va culpar ahir la patronal de canviar  el guió de les negociacions.

Madrid.El ministre de Treball, Valeriano Gómez, va criticar ahir obertament la patronal CEOE, a qui va acusar de ser la culpable del trencament de les negociacions amb els sindicats per reformar la negociació col·lectiva. Gómez, conegut per la seva proximitat als sindicats -especialment la UGT-, va justificar que els sindicats deixessin de negociar la setmana passada, quan el president de la CEOE, Joan Rosell, va posar sobre la taula un document basat en un text de la patronal madrilenya, la CEIM. Segons Gómez, aquella proposta "no permetia arribar a un acord" perquè establia mecanismes de flexibilitat interna únicament sotmesos "a la lliure decisió de l'empresari". El ministre va exposar que, tant aquesta pretensió com d'altres (com la d'eliminar la pròrroga automàtica dels convenis) són incompatibles amb "un gran acord" com el que es volia.

"Hauria estat millor un acord abans de les eleccions", va dir Gómez. En la seva opinió, els bons resultats del PP a les urnes el 22-M van tenir "una influència clara" en la CEOE. "S'equivoquen -va assegurar- els que creuen que és millor que les reformes es quedin sense fer a l'espera que arribi un nou govern". Mentre que la presidència de Mariano Rajoy és "una hipòtesi", les reformes són una necessitat per allunyar Espanya del rescat financer, va advertir.

Arbitratge

Davant la falta d'acord, el govern espanyol aprovarà divendres un decret que, segons Gómez, inclourà la flexibilitat interna negociada i la protecció dels treballadors quan els convenis expirin, així com la possibilitat de recórrer a la mediació i a l'arbitratge quan no hi hagi acord entre patronal i sindicats. El que segur que no es tocarà és el mecanisme per fixar els sous perquè és "constitucionalment impossible". "En un país lliure -va proclamar- l'Estat no pot fixar les condicions salarials dels treballadors del sector privat". De fet, el decret serà poc concret, cosa que obligarà a reprendre el diàleg social. Després de criticar els empresaris, Gómez els va demanar que al setembre tornin a reunir-se amb els sindicats per debatre la reforma.

El vicepresident de la CEOE, Javier Ferrer, va respondre al ministre assegurant que tornar a negociar assumptes com l'arbitratge és innecessari perquè les converses estaven "avançades". Tot i això, sí que va dir que el diàleg social "ni s'ha trencat ni es trencarà". El govern espanyol haurà de fer un esforç addicional per assegurar-se que sigui així i que l'enfrontament entre sindicats i patronal en aquesta negociació no s'encomani a d'altres.

stats