REFORMA DE LES PENSIONS
Crònica 17/12/2010

Fracàs a l'hora de pactar l'edat de jubilació

Joan Rusiñol
1 min

MADRID.El Congrés no se'n surt i torna la pilota a la Moncloa. Els diputats del Pacte de Toledo van certificar ahir el que ja s'intuïa: la incapacitat per acordar si cal mantenir l'edat legal de jubilació als 65 o bé fixar-la als 67, tal com planteja el govern espanyol. De fet, ahir el ministre de Treball, Valeriano Gómez, va insistir que elevar aquesta xifra és el "plantejament correcte". La comissió del Congrés ha d'elaborar unes recomanacions per al govern espanyol de cara a la reforma de les pensions. Ahir, davant del bloqueig per la falta d'acord, van optar pel camí de l'evidència i posar per escrit a l'informe final que en aquest tema no hi ha consens. Ara el president Rodríguez Zapatero haurà de decidir si aparca les seves intencions o les inclou a la reforma i busca el suport dels grups, sobretot del PNB.

Pel diputat de CiU Carles Campuzano és fonamental el període de diàleg social que ha de començar el mes de gener. El PP creu que la manca d'acord és negatiu i, en canvi, per a ERC i IU això demostra que el Congrés "no avala amb un xec en blanc" l'executiu. En altres temes hi ha consens. Tots admeten, per exemple, que calen mesures per apropar amb incentius l'edat real de jubilació -que ara està una mica per sobre dels 63 anys- a l'edat legal dels 65.

La reunió del Pacte de Toledo d'ahir a la tarda també va servir per acordar que s'augmenti la base reguladora de les pensions de viduïtat quan és la principal font d'ingressos per a la persona que la cobra.

stats