RELIGIÓ
Crònica 09/02/2012

El Vaticà anima a denunciar els pederastes

El fiscal del Vaticà, Charles Scicluna, demana als religiosos que cooperin amb la justícia en els casos d'abusos a menors. Creu que han de reconèixer els fets "amb totes les doloroses repercussions".

L. Díaz-roig
2 min
El 2010 el papa Benet XVI va demanar als autors dels abusos que s'entreguin a la justícia.

BARCELONA."Reconèixer i admetre la veritat completa, amb totes les seves doloroses repercussions i conseqüències". El fiscal del Vaticà, Charles Scicluna, va participar ahir a Roma en la tercera jornada d'un simposi sobre abusos sexuals a l'Església i en la seva intervenció va demanar als religiosos que cooperin amb la justícia en els casos d'abusos a menors. Va recordar que els fets no només són "una vulneració del codi de conducta intern", sinó també un delicte perseguit pel dret civil.

Scicluna va fer ahir un pas més davant d'un centenar de representants de conferències episcopals de tot el món i una trentena de superiors religiosos per acabar amb la "llei del silenci" que ha mantingut l'Església al voltant dels casos de pederàstia, i després que el Vaticà hagi admès que han rebut més de 4.000 denúncies d'abusos a menors en els últims 10 anys.

El fiscal també va fer referència a la preocupació "fora de lloc" de donar "absoluta prioritat" al bon nom de l'Església en detriment de "la legítima revelació d'un delicte." També va recordar la carta que el papa Benet XVI va dirigir als bisbes d'Irlanda el 2010, quan es van destapar un gran nombre de casos. El Papa va demanar als autors dels abusos que assumissin les seves responsabilitats i se sotmetessin a les exigències de la justícia per recuperar el respecte dels irlandesos a l'Església.

Un cost d'1,5 milions d'euros

Els casos d'abusos sexuals a menors ja haurien costat a l'Església a escala internacional més d'1,5 milions d'euros, pagats per arribar a acords en demandes interposades per les víctimes, en judicis, assessorament legal i teràpies per a les víctimes, entre altres, segons Michael Bemi, del National Catholic Risk Retention Group, i Patricia Neal, directora del programa de protecció de nens Virtus.El simposi Cap a la curació i la renovació , que va començar dilluns i s'acabarà avui, està organitzat per la Santa Seu per "respondre a l'abús sexual a dins de l'Església i de la societat". Dimarts a la nit, en una oració, el cardenal Marc Ouellet va instar els membres de l'Església a demanar "humilment perdó" pels abusos a menors de membres del clergat, "una font de gran vergonya i un escàndol enorme".

stats