CRISI PREVISIONS ECONÒMIQUES DE LA UE
Crònica 24/02/2012

Vénen encara més retallades

Laia Forès
3 min
RECESSIÓ A LA VISTA 
 El comissari d'Economia,  Olli Rehn, va confirmar ahir una caiguda del creixement  A l'eurozona.

BRUSSEL·LESEl govern de Mariano Rajoy haurà d'impulsar més retallades o apujar impostos. Els números no quadren, sobretot després que ahir la Comissió Europea va confirmar que Espanya entrarà en recessió aquest any amb una contracció de l'1% del seu producte interior brut (PIB). El govern central vol utilitzar l'argument de la nova situació econòmica, més pessimista que la que es preveia mesos enrere, per suavitzar la reducció del dèficit que Espanya ha de fer per a aquest any, però ahir Brussel·les li va demanar que abans demostri el seu compromís amb la disciplina fiscal presentant uns pressupostos austers. La Comissió Europea (CE) també vol que Madrid aclareixi per què el dèficit del 2011 es va enfilar fins al 8% en comptes del 6% pactat.

"Quan tinguem la fotografia completa, prendrem les decisions", va assegurar el comissari d'Afers Econòmics, Olli Rehn. Brussel·les condiciona la presentació d'aquests pressupostos, que s'haurien d'acostar a un dèficit del 4,4% del PIB, a la revisió d'aquest objectiu. Fonts comunitàries creuen que la flexibilització de l'objectiu pactat només serà d'unes dècimes, cosa que obliga el govern central a pensar en mesures d'estalvi addicionals per a aquest any.

Les previsions econòmiques que ahir va presentar la Comissió Europea situen Espanya i el conjunt de l'eurozona en números vermells. L'activitat econòmica, que fa un any mostrava símptomes de recuperació, ha tornat a la recessió i les previsions comunitàries no dibuixen un futur immediat gaire esperançador. Espanya caurà un 1%, mentre que la zona euro es contraurà un 0,3% del PIB, tot i que les coses milloraran a partir de mitjans d'any. Espanya registrarà en l'últim trimestre un creixement zero, mentre que el conjunt dels països de l'euro ja tindran un creixement positiu de dues dècimes.

Impacte de les retallades

A diferència del que és habitual, les estimacions de Brussel·les per a l'economia espanyola són menys pessimistes que les del Banc d'Espanya i les del Fons Monetari Internacional (FMI). La CE va admetre que la realitat econòmica espanyola podria ser pitjor del que reflecteixen els seus pronòstics perquè les seves xifres no preveuen l'impacte sobre l'economia que tindran les retallades que Espanya ha d'incloure en els pressupostos del 2012. ¿Falta de previsió per part de la Comissió Europea? És poc probable. La lectura que es pot fer és que Brussel·les vol enviar un missatge a Madrid: s'ha de complir amb l'austeritat i Espanya no pot donar per fet que es flexibilitzarà l'objectiu de dèficit. "Tots els estats membres han de seguir complint els seus compromisos", va advertir en roda de premsa Olli Rehn.

Si el titular d'Economia era ambigu respecte a la revisió del dèficit espanyol, el comissari de Pressupostos, Janusz Lewandowski, va ser menys prudent i va avançar des de Madrid que en els últims dies ja han tingut lloc "negociacions" entre el govern espanyol i Brussel·les per suavitzar l'objectiu de dèficit públic per a aquest any, segons informa Joan Faus. Lewandowski va considerar que Espanya té motius per demanar aquesta flexibilització però que en cap cas afectaria l'objectiu per al 2013, que es mantindria en el 3%.

El BCE, en contra

Davant l'evidència que la Unió Europea suavitzarà la retallada de la despesa pública que ha de fer Espanya per al 2012, el president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, va advertir ahir que una revisió de l'objectiu tindria conseqüències molt negatives per a Espanya perquè es tornaria a disparar la prima de risc. "Fer marxa enrere en els objectius fiscals provocaria una reacció immediata per part del mercat", va assegurar Draghi en una entrevista publicada pel diari nord-americà Wall Street Journal . "La consolidació fiscal és inevitable", va advertir l'economista italià.

El sud d'Europa, en recessió

Tot i que hi ha vuit països de l'euro que patiran una contracció de la seva economia el 2012, entre els quals Holanda i Bèlgica, les previsions de la CE mostren que la crisi ha calat més en els països del sud que del nord. Grècia i Portugal, els dos països rescatats, registraran una caiguda del PIB: Grècia del 4,4% i Portugal del 3,3%. El tercer estat membre amb una contracció més acusada és Espanya, amb un -1%, molt per sota del 0,7% positiu que Brussel·les havia apuntat inicialment. Fora de la zona euro la crisi no és tan violenta. Només Hongria tindrà un lleuger creixement negatiu (-0,1%). L'agreujament de la crisi del deute, que afecta especialment l'eurozona, ha fet canviar de dalt a baix les previsions de la CE. Hi ha una dada que és molt significativa: Espanya, Grècia i Portugal són responsables del 95% de l'augment de l'atur a la Unió Europea en l'últim any.

El comissari Rehn també va fer una crida a reforçar els tallafocs a la crisi grega, una qüestió que debatran els líders europeus en la pròxima cimera. Ahir Grècia va fer un pas més pel segon rescat. El Parlament del país va aprovar la legislació que permetrà que el sector bancari perdoni a l'estat grec la meitat del deute.

stats