CITA A LES URNES
Crònica 19/03/2012

Venizelos pren les regnes per ressuscitar el socialisme grec

L'home que ha acceptat les retallades a Grècia és el nou líder del partit socialista grec. Evànguelos Venizelos es presentarà com a candidat del Pasok a les generals. Les enquestes li donen poc suport.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Evànguelos Venizelos té previst dimitir avui com a vicepresident i ministre de Finances per centrar-se en la campanya.

BARCELONA.Ha estat el titular grec de Finances des de l'inici de la crisi del deute i ara espera convertir-se en el primer ministre d'un país controlat per les exigències del rescat que ell mateix ha defensat. Evànguelos Venizelos, supervivent del govern de Iorgos Papandreu, va ser erigit ahir líder del partit socialista grec, el Pasok. L'elecció no suposava cap gran repte: el candidat socialista era l'únic competidor en les primàries d'un partit que ha passat d'aconseguir una àmplia majoria al Parlament el 2009 a tenir una intenció de vot de només l'11% en les últimes enquestes.

Grècia ha de decidir l'últim diumenge d'abril o el primer de maig el govern encarregat de substituir l'executiu d'unitat del tecnòcrata Lukàs Papadimos, que va assumir el control d'una Grècia a prop de l'abisme al novembre després de la dimissió de Papandreu. El repte no és fàcil. Només un 40% dels grecs reconeixen que saben qui votaran, i les enquestes assenyalen un gran increment dels partits petits en el nou arc parlamentari.

D'una majoria àmplia a minoria

Venizelos va prendre ahir el testimoni d'un Papandreu desgastat i conscient d'un pronòstic gairebé segur: perdre en la pròxima cita a les urnes. "Sóc conscient dels errors que hem comès. Sé fins a quin punt la gent està enfadada", va reconèixer el nou líder del Pasok just quan va proclamar la seva victòria. Segons les estimacions, la meitat dels afiliats al Pasok (390.000) van participar en les primàries. "Assumeixo la responsabilitat de liderar un esforç col·lectiu [...] Una nova esperança ha nascut avui", va afegir.

Però d'esperança de moment se'n divisa poca. Els resultats dels últims sondejos donen una tímida victòria (del 25% al 30%) al partit conservador Nova Democràcia, liderat per Andonis Samaràs, que ja ha aclarit que revisarà si guanya algunes de les condicions del rescat exigides per la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional. I el Pasok pot passar del 43% del 2009 a un 11% de la intenció de vot. D'aquesta manera, els dos partits que donen suport a Brussel·les es poden veure atacats per un nou Parlament molt fragmentat -alguns dels sondejos apunten que després de les eleccions anticipades es pot passar de 5 a 10 partits a la cambra.

Les futures divergències entre els actuals socis de govern preocupen tant la UE com l'FMI, que defensen un nou executiu de coalició presidit per Papadimos.

Venizelos té previst avui anunciar la seva dimissió com a vicepresident de l'executiu de Papadimos i com a ministre de Finances. Durant la llarga travessa del desert per aconseguir el segon rescat, Venizelos ha estat el pont entre Brussel·les i Atenes. La cara de les retallades vol maquillar-se ara i fer renéixer de gairebé les cendres un Pasok fustigat per les retallades.

stats