PRODUCCIÓ DE VI I CAVA
Crònica 27/08/2011

Una verema extraordinària

Thaïs Gutiérrez
3 min
Una Verema Extraordinària

Sant Pau d'OrdalAquarts de deu del matí, a les vinyes de la família Albet i Noya, a Sant Pau d'Ordal, els treballadors fan un descans. La calor no perdona i estan recollint raïm des de les 7 del matí.

Al Penedès ja fa dies que ha començat la verema, avançada enguany per la forta calor que ha fet els primers dies d'agost. Aquesta setmana s'està collint el pinot noir, el moscatell de gra petit, el chardonnay i el sauvignon blanc, les varietats que maduren més ràpid. "Aquests raïms semblen pintats, mira quina meravella", diuen els recol·lectors a Josep Maria Albet, el director tècnic del celler i president de la DO del Penedès des de fa un mes.

A Catalunya, al llarg d'aquesta campanya, s'esperen recollir 455 milions de quilos de raïm, segons Unió de Pagesos. La xifra és molt semblant a la de l'any passat tot i que el responsable nacional de la vinya i del vi d'aquest sindicat, Joan Santó, alerta que les pluges abundants que han caigut aquest hivern i aquesta primavera "han provocat problemes de fongs i insectes a les vinyes, sobretot a la varietat ull de llebre i macabeu", i això pot provocar que a última hora els quilos totals recollits siguin menys dels previstos. Josep Maria Albet ensenya les marques de fil·loxera a les fulles d'algunes vinyes però explica que aquest insecte només perjudica si ataca el tronc. L'actual president de la DO Penedès diu que la qualitat del vi d'enguany és excepcional, així com les seves condicions sanitàries. A les 80 hectàrees d'Albet i Noya només es conrea de manera ecològica -de fet van ser els pioners a l'Estat a fer-ho- tot i que la verema està completament mecanitzada. A mà només es recullen algunes varietats molt delicades de raïm i els diversos treballadors musulmans que treballen a la finca tornen a patir els rigors del Ramadà en ple l'estiu.

Als llocs on la verema ja ha començat saben que gran part del raïm serà per fer cava i vins de la DO del Penedès. Segons l'Observatori de la Vinya i el Vi, dels 555,9 milions de quilos que es van recollir l'any passat, un 47% van anar a parar a les denominacions d'origen de Cava -formades per 256 cellers elaboradors - i un 26% al Penedès. Al Consell Regulador del Cava confirmen que enguany també s'enduran la major part de la producció de raïm català. Francisco González, cap dels serveis tècnics del Consell, calcula que se'n necessitaran uns 300 milions de quilos per poder-ne fer una quantitat similar a la del 2010: 244 milions d'ampolles.

La verema a les explotacions que fan cava va començar el 3 d'agost i estan recollint la varietat chardonnay, la més primerenca. Per la gran qualitat del que han collit, González augura una "molt bona collita" tot i que encara no es pot avançar com serà la qualitat del cava del 2011.

Crítiques d'Unió de Pagesos

Un dels aspectes més espinosos que surt cada any amb la verema és el de la caiguda dels preus del raïm. Unió de Pagesos denuncia que actualment el quilo es paga a 25 cèntims de mitjana. El sindicat considera que així no es cobreixen "ni el 60% dels costos de producció", segons Joan Santó, que assegura que el preu mínim del raïm hauria d'estar al voltant dels 40 cèntims. "No és acceptable que el que està dins l'ampolla sigui el més barat", diu.

El president de la DO Penedès creu que les crítiques s'han d'emmarcar en el fet que "el sindicat representa majoritàriament els socis de les cooperatives, que són els més perjudicats perquè fan servir un sistema obsolet de venda de raïm, que no marca el preu fins al final". Albet creu que el preu del raïm pujarà perquè "la collita serà una mica més escassa que l'any passat i perquè hi ha una gran demanda de raïm per fer most des de França".

stats