EL FUTUR POLÍTIC DE LA FEDERACIÓ NACIONALISTA
Crònica 11/01/2011

Via lliure a Oriol Pujol per succeir Mas a CDC

El futur de CiU segueix perfilant-se un cop instal·lada a la Generalitat. A CDC, Oriol Pujol se situa en una posició immillorable per succeir Artur Mas com a secretari general, i Unió reestructura la seva cúpula.

Oriol March
3 min
Artur Mas, Jordi Pujol i Felip Puig, ahir, durant el primer consell executiu de CDC després de les festes nadalenques.

BarcelonaEls nomenaments efectuats fins ara pel consell executiu han obligat els dos partits de la federació de CiU a moure fitxa en l'àmbit intern. I això que l'organigrama definitiu no està completament acabat, i no ho estarà, amb tota probabilitat, fins a finals de mes. Falta saber, fins i tot, l'estructura definitiva del departament de Governació. Un dels moviments de més rellevança, tot i que era previsible, és el relleu de Felip Puig a la secretaria general adjunta de CDC, un càrrec que assumirà, si el consell nacional del partit així ho vota aquest dissabte, Oriol Pujol Ferrussola, un dels dirigents del pinyol més proper a Mas. Un relleu anunciat des que el fill de l'expresident va ser triat per Artur Mas com a president del grup parlamentari convergent i, més endavant, quan Puig va acceptar ser conseller d'Interior. El missatge: Pujol seria l'home al partit.

En clau de futur, el moviment té una importància especial perquè confirma Pujol com a previsible futur secretari general de CDC. L'any 2012 farà vuit anys que Mas és al càrrec -els màxims estipulats pels estatuts-, i no podrà ser reelegit. En principi, el proper congrés convergent hauria de ser d'aquí un any i mig -el darrer va ser el 2008-, però ahir Puig no va descartar avançar-lo. "Dependrà del moment i de com avancin els esdeveniments després de les municipals", va dir l'encara secretari general adjunt.

Assumptes d'ordre intern

El consell nacional de dissabte, més enllà de servir per acomiadar Puig, un dels membres de CDC que més valoren les bases, també permetrà als convergents renovar dos càrrecs del partit prou importants però amb menys projecció externa que el secretari general adjunt. Es tracta dels relleus de Germà Gordó com a gerent del partit i de Daniel Osàcar com a tresorer. El primer va ser triat per Mas secretari del Govern i serà rellevat per Carles del Pozo, que ja formava part del seu equip al partit. Osàcar, a qui tant hisenda com la Fiscalia relacionen amb el presumpte finançament il·legal de CDC a través del Palau de la Música, serà substituït per Andreu Viloca.

Pel que fa a la secretaria de comunicació i estratègia, que fins ara ocupava David Madí, encara no hi ha una decisió presa sobre qui n'assumirà les competències. Existeix la possibilitat que sigui Jordi Cuminal, director general de comunicació del Govern, qui agafi les regnes d'aquest àmbit del partit. Tampoc es descarta que finalment siguin dues les persones que se n'encarreguin, perquè Cuminal no podria assumir-ne tota la responsabilitat tenint en compte les seves atribucions que té a l'executiu català.

L'executiva d'ahir, a més, va servir a CDC per posar fil a l'agulla de cara a les eleccions municipals del 22 de maig. Com era de preveure, l'executiva va encarregar a Lluís Corominas, secretari de política municipal del partit i vicepresident primer del Parlament, exercir de cap de campanya en aquests comicis. S'haurà d'entendre amb Benet Maimí, secretari de política municipal d'Unió i futur relleu d'Antoni Castellà com a secretari d'organització democristià, a l'hora d'elaborar les llistes de la federació.

Un dels primers problemes que hauran de resoldre conjuntament és l'ordre de la llista de Barcelona, en què el candidat Xavier Trias (CDC) vol el número dos per a Joaquim Forn. Això relegaria la democristiana Sònia Recasens a la tercera posició. Quan Trias va fer aquestes afirmacions, Maimí es va afanyar a dir que les negociacions ni tan sols havien començat i que Unió encara no havia detallat la seva proposta per Barcelona.

S'oficialitza el paper de Duran

En la reunió del consell executiu d'avui s'aprovarà que el líder d'Unió serà el representant català a les comissions mixtes Estat-Generalitat. Això, juntament amb el nomenament de Jordi Casas -home de la plena confiança de Duran- com a delegat del Govern a Madrid, permet als democristians blindar la interlocució amb Madrid. Des de CDC ho justifiquen com una compensació pel fet que tots els delegats de la Generalitat en territori català, menys el de Barcelona, siguin dirigents territorials convergents.

La permanent democristiana es va reunir ahir per posar sobre la taula l'entrada de Maimí al comitè de govern del partit com a secretari d'organització i el nom del futur portaveu, que sortirà entre els aspirants: Assumpció Laïlla, Eva Parera i Pep Martorell.

stats