MOCIONS POLÈMIQUES
Crònica 08/02/2011

Vic vol que l'informe d'arrelament sigui vinculant

J.s.
2 min

Barcelona.Vic s'ha cansat de ser el centre de la polèmica quan es posa sobre la taula la paraula immigració , però no renuncia a afrontar un debat que condiciona l'activitat diària dels ajuntaments. S'ha de situar en aquest context la decisió del consistori de sol·licitar que els informes d'arrelament que emet per concedir el permís de residència o el reagrupament familiar siguin vinculants, especialment si són negatius. Ara mateix, aquests informes són de caràcter consultiu.

La resolució de l'Ajuntament -aprovada en el ple d'ahir- va ser més suau que mocions semblants impulsades recentment per altres municipis, com Salt o l'Hospitalet, que havien fet referències explícites als immigrants incívics. El text validat per Vic va obviar les vinculacions amb l'ordenança de civisme, però sí que va reclamar que la llei d'estrangeria estatal i la llei d'acollida de Catalunya permetin al consistori disposar de més competències. "Els ajuntaments són els millors actors per opinar perquè coneixen el problema de prop", va afirmar l'alcalde, Josep M. Vila d'Abadal.

L'equip de govern, format per CiU, PSC i ERC, va validar la moció, que no va rebre el suport de cap dels grups de l'oposició. Amb arguments diversos, Plataforma per Catalunya, la CUP i ICV-EUiA van votar-hi en contra. Escarmentat per la polèmica del padró d'ara fa un any -que va desencadenar una tempesta política-, l'equip de govern va optar en aquesta ocasió per rebaixar el to de l'acord municipal. Un comunicat d'ERC posterior al ple, en el qual s'atribuïa aquest mèrit, va provocar l'enuig de CiU i PSC. Els socis dels republicans van fer públic un text de resposta, en què s'enviava un missatge enverinat. "No es pot estar al govern i a l'oposició alhora", subratllava el comunicat de convergents i socialistes.

La polèmica partidista va enfosquir l'acord del matí. La proposta de Vic s'havia desmarcat del posicionament d'altres ciutats. La ciutat va demanar que el procés lligat a l'informe d'arrelament sigui considerat un acte administratiu, de manera que l'immigrant tingui dret a apel·lar una resolució negativa.

stats