TRIBUNAL PENAL INTERNACIONAL
Crònica 14/09/2011

Víctimes de pedofília denuncien el Vaticà per abusos sexuals

Laia Forès
2 min
Víctimes de suposats sacerdots pedòfils en una marxa a Roma a l'octubre.

BRUSSEL·LES.Les víctimes d'abusos sexuals per part de membres de l'Església catòlica han decidit alçar la veu per fer visible una realitat que ha estat massa vegades silenciada. L'associació de víctimes SNAP va presentar ahir una denúncia davant el Tribunal Penal Internacional (TPI) contra el Vaticà, el papa Benet XVI i tres cardenals per crims contra la humanitat.

Els denunciants consideren que els màxims dirigents de l'Església han tolerat i han participat en un "encobriment sistemàtic de violacions i crims sexuals" a menors d'edat comesos per sacerdots arreu del món. La denúncia, presentada ahir a la seu del TPI a l'Haia, inclou 10.000 pàgines que relaten els milers de casos de religiosos que han comès actes pedòfils.

Segons denuncia SNAP, una organització internacional que agrupa víctimes de pedòfils, les persones que "poden haver tingut més responsabilitat" a l'hora de tolerar i encobrir els abusos són el papa Benet XVI i els cardenals Tarcisio Bertone -l'actual secretari d'estat del Vaticà- i el seu predecessor, Angelo Sodano. També assenyalen directament el cardenal William Levada, prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe. "Se'ls ha de jutjar de la mateixa manera que es fa amb qualsevol altre funcionari culpable de crims contra la humanitat", va assegurar l'advocada que representa SNAP, Pamela Spees.

La denúncia té poques possibilitats de tirar endavant, però té molta càrrega simbòlica. SNAP defensa que el TPI estableix que la violació, l'agressió sexual violenta i la tortura són crims contra la humanitat i demana que s'investigui el Vaticà per presumpta responsabilitat individual dels seus quatre dirigents. La denúncia va ser lliurada a la fiscalia per membres de SNAP d'Alemanya, Bèlgica, Holanda i els Estats Units, països on s'han detectat molts casos d'abusos sexuals per part de religiosos. Les autoritats eclesiàstiques han reconegut que gairebé 6.000 sacerdots han estat acusats d'abusar sexualment de menors.

stats