Crònica 21/11/2011

Victòria del PP a Tarragona; CiU fa el 'sorpasso' a Girona i Lleida

C.a.
2 min
Marc Vidal, cap de llista d'ICV a Girona, votant a Regencós.

BARCELONAAlgunes sorpreses a les principals ciutats catalanes en els resultats de les eleccions espanyoles. Si ara fa tres anys el PSC aconseguia retenir la majoria de municipis importants i capitals de comarca, ahir, la davallada del PSC i la pujada de CiU van provocar un tomb electoral a les altres tres capitals catalanes. La sorpresa més destacada va ser a Tarragona, on el PP ha obtingut la victòria, amb poc més del 29% dels vots i sis punts més que el 2008. El PSC es precipita a la segona posició i CiU són tercers.

A les ciutats de Girona i Lleida el triomf dels convergents va ser aclaparador i la davallada socialista en la línia de la resta del país. Aquesta va ser la tònica als principals municipis, amb excepcions com la segona posició del PP en ciutats com Reus o Figueres, on els socialistes s'enfonsen. En canvi, a Blanes aconsegueixen retenir la primera posició.

A les Terres de l'Ebre, on el PSC es va fer fort fa tres anys, CiU guanya àmpliament a Tortosa i Amposta. Una situació similar que es repeteix a Viella. Si el 2008 socialistes i populars eren els més votats, ahir CiU els va avançar.

País Valencià i Balears

La marea blava ho ha arrossegat tot també a les capitals del País Valencià. A la ciutat de València van obtenir una victòria rotunda, tot i perdre un punt percentual de suport respecte als comicis generals de fa tres anys, mentre que els socialistes van caure quinze punts. Una caiguda semblant a la de Castelló de la Plana, on el PP segueix creixent, mentre que a Alacant es repeteix la mateixa escena. Una coincidència a les tres capitals del País Valencià és que UPyD es cola com a tercera força i capta aproximadament un 7% dels vots, sis punts per sobre dels resultats del 2008. A les Illes, el PP va arrasar a Palma, on gairebé un de cada dos votants a la ciutat va dipositar la butlleta del PP a l'urna. El PSOE ha perdut setze punts percentuals de suport.

stats