BENET XVI A MADRID
Crònica 21/08/2011

Vigília multitudinària del Papa

Miquel Codolar
4 min
Vigília multitudinària del Papa

MADRIDL' espera va ser llarga i especialment calorosa -els termòmetres van arribar als 40 graus-, però res no va dissuadir el milió llarg de joves que, des de primera hora del matí d'ahir, van anar omplint l'esplanada de l'aeròdrom de Cuatro Vientos, a Madrid, per participar en l'acte principal de la visita del papa Benet XVI a la Jornada Mundial de la Joventut, la Vigília de l'Adoració. Cap a tres quarts de deu de la nit, el pontífex començava el seu discurs, quan una altra convidada inesperada, una intensa tempesta, va obligar a suspendre l'acte durant mitja hora i a revisar la seguretat de l'escenari. Finalment, el pontífex no va poder pronunciar el discurs íntegre i els organitzadors van optar per penjar-lo a la xarxa.

Per tot això, abans d'engegar l'oració, el Papa va agrair "l'alegria i la resistència" dels joves, als quals va encoratjar dient que la seva força era "més gran que la pluja" . Benet XVI els va remarcar que a través del líquid element "el Senyor" els enviava "moltes benediccions".

No obstant això, la calor havia estat, però, la prova més dura per a aquests pelegrins i prop d'un miler de persones, segons el servei municipal d'urgències de Madrid, van requerir l'atenció dels serveis mèdics per lipotímies. La gran afluència de gent a l'acte, de fet, va desbordar totes les previsions i va obligar l'organització a habilitar pantalles gegants a l'estadi Vicente Calderón. Tendes de campanya, estoretes i sacs de dormir es van instal·lar durant tot el dia en aquest punt de Madrid, ple fins a la bandera de joves fidels amb ganes d'assistir al parlament de Benet XVI. De fet, el portaveu del Vaticà va explicar al final que el Papa estava molt "content i impressionat" per l'acollida que estava tenint a Madrid.

La Vigília havia engegat amb una processó en què un grup de joves procedents dels cinc continents portava una creu i un altre una imatge de la Verge. Quan va arribar a l'aeròdrom, els prínceps d'Astúries van rebre el pontífex.

En el seu accidentat parlament, Benet XVI va fer una crida als pelegrins a reclamar "amb coratge i humilitat" el "valor universal de Crist" com a "font d'esperança" per a la vida en un moment en què "la cultura relativista dominant renuncia i menysté la cerca de la veritat, que és l'aspiració més alta de l'esperit humà".

Matrimoni tradicional

El pontífex va reiterar la indissolubilitat del matrimoni i va precisar que l'únic possible és el que enllaça un home i una dona. Benet XVI també va defensar la natalitat i va demanar als joves que s'obrin al "do de la vida", en referència a tenir fills i a no fer ús dels mètodes anticonceptius.

Després de la pausa obligada per l'intens xàfec que va caure ahir al vespre a Madrid -i una intensa ventada que es va endur el solideu del Papa i alguna de les cadires de les primeres files-, el pontífex va poder reprendre el seu discurs, però només la part de les salutacions en diferents idiomes. Va deixar, per tant, en el tinter algunes de les paraules que tenia pensat dedicar als assistents.

"Una aventura junts"

Tot i això, els ànims entre els pelegrins van continuar en un to elevat amb crits d'"aquesta és la joventut del Papa". Com a conseqüència de l'aiguat, set persones van patir ferides de diversa consideració, cap de gravetat. El Papa va resumir l'acte, en referència a la tempesta i a l'obligació de resguardar-se a mig parlament, assegurant als pelegrins que havien viscut "una aventura junts".

Els actes de Benet XVI a Madrid encaren avui la recta final. Està previst que a les nou del matí hi hagi una missa en aquest mateix escenari. A dos quarts de sis de la tarda, hi haurà la trobada de voluntaris i, una hora més tard, el comiat a l'aeroport de Barajas. És per això que milers dels joves que ahir van omplir l'aeròdrom van optar per quedar-s'hi a dormir per tenir garantit un lloc a la missa d'aquest matí.

Al matí, la penúltima jornada de la visita del Papa a Espanya el protagonisme va recaure en l'apel·lació al celibat sacerdotal en un món en què, a parer de Benet XVI, hi predomina el plaer. Va ser especialment significativa la demanda que va fer als seminaristes, als quals va instar a ser "sants" per no crear una contradicció entre el que són i la realitat del que volen significar. És per això que els va convidar a viure la seva formació amb "alegria, docilitat, lucidesa i radical fidelitat a l'Evangeli".

Aquestes van ser les reflexions que va fer el pontífex ahir al matí, a través d'un discurs davant de 5.000 seminaristes i professors universitaris a la catedral de l'Almudena en què també va apel·lar al celibat dels sacerdots. Els va demanar insistentment que no es deixin intimidar per un entorn en què "es pretén excloure Déu i en què el poder, el fet de posseir i el plaer regeixen l'existència". Just després d'aquesta intervenció, el Papa es va reunir durant deu minuts amb el candidat del PP a la presidència del govern espanyol, Mariano Rajoy.

stats