RETALLADA SANITÀRIA
Crònica 13/07/2011

Vilardell aixeca la veu contra els ERO als hospitals

El president del Col·legi de Metges i del consell assessor del Govern, Miquel Vilardell, alerta de la pèrdua de bons professionals de la salut que pot comportar la retallada i reclama diàleg per evitar acomiadaments.

Ara
2 min
Professionals de la salut com aquests de Bellvitge protesten des de fa temps per la retallada.

BARCELONA.No és la primera vegada que el president del consell assessor del Govern sobre salut, Miquel Vilardell, critica les retallades al pressupost públic de sanitat, i els ajustos de plantilla en diversos centres sanitaris que s'han iniciat en els últims dies per la concreció d'aquestes retallades van fer que ahir tornés a alçar la veu.

El que també és president del Col·legi de Metges de Catalunya va alertar que s'estan perdent bons professionals de la salut i va exigir el màxim esforç pel "diàleg entre patronal i professionals de la sanitat per evitar acomiadaments".

A més, Vilardell va reclamar a la Generalitat que reconsideri la decisió de tancar l'Hospital Dos de Maig i que "escolti la veu dels professionals sanitaris" que hi treballen i les propostes que formulen per afrontar la greu situació econòmica del centre, segons va dir a Efe.

Un comunicat del Col·legi de Metges, que reiterava la seva "rotunditat contra les retallades a la sanitat que puguin afectar la qualitat assistencial", denunciava ahir que "la realitat pressupostària del mes de juliol, malgrat les mesures preses i els esforços realitzats" obliga molts centres sanitaris "a un segon nivell d'ajustos molt difícils d'assolir i que afecten directament les retribucions dels metges i els seus llocs de treball".

"Absoluta preocupació"

El Col·legi va manifestar la seva "absoluta preocupació" en veure que, davant la concreció de la davallada de fons públics, alguns centres sanitaris "estan optant, en primera instància, per solucions dràstiques que impliquen l'acomiadament de metges que des de fa anys treballen per al sector públic i per aconseguir l'excel·lència" d'aquest sistema.

Vilardell es va referir a alguns dels expedients de regulació d'ocupació (ERO) oberts, com els de la Mútua de Terrassa i l'Hospital del Mar, i va instar els responsables i treballadors d'aquests centres a "ser capaços d'arribar a acords" perquè, en cas contrari, va advertir, "es poden arribar a perdre, a més d'excel·lents professionals, unitats d'excel·lència". "Si hi ha hospitals en què s'ha aconseguit arribar a un acord, com el Parc Taulí, també es poden arribar a solucions negociades que no impliquin acomiadaments en altres centres", va confiar.

Segons Vilardell, el Col·legi de Metges ha constatat també un increment de la borsa de treball en les últimes setmanes i una dificultat més gran dels residents per trobar feina. Per això l'assessor del Govern sobre salut va reclamar un esforç per evitar que "metges molt ben formats es quedin al carrer".

El dia abans havia estat el sindicat Metges de Catalunya el que havia criticat el tancament de l'Hospital Dos de Maig, una decisió que va considerar que és "un atac frontal a l'assistència de proximitat". Aquest centre, situat a l'Eixample de Barcelona, és propietat de la Creu Roja, i la Generalitat de Catalunya ha decidit tancar-lo per la falta de recursos per comprar l'edifici. El sindicat Metges de Catalunya va assegurar, però, que no hi ha "cap justificació" per tancar "un hospital amb una dilatada tradició al servei de la sanitat i que l'any passat va tenir un superàvit de 270.000 euros".

stats