UNA XACRA SOCIAL
Crònica 24/02/2011

Violència masclista disparada: 4 casos en un dia

Quatre possibles casos de violència masclista amb resultat mortal van posar sobre la taula ahir, cruament, que aquesta xacra no s'atura. I que els estudis evidencien que aquesta violència es gesta aviat.

Lara Bonilla
4 min
Tot i que l'home havia estat condemnat per maltractaments, ell i la víctima s'havien reconciliat i tornaven a viure junts al domicili del carrer Don Bosco de Reus.

BARCELONA.Quatre casos en un sol dia: Reus, València, Girona i Torrevella. Aquests van ser, d'una tacada, els escenaris que van fer disparar unes estadístiques que no es redueixen per molt que passin els anys. A Reus, una dona de 44 anys va morir apunyalada pel seu company sentimental de 34 i va ser la mateixa filla de la parella, de 5 anys, qui va avisar. A València, la víctima era una dona de 32 anys morta per ferides d'arma blanca a mans del seu marit, de 74 anys. L'home va anar a la policia a confessar el crim. A Girona és on es va coure el tercer crim, que es va consumar molt més lluny, a Dusseldorf, quan una dona de 41 anys va morir a mans de la seva exparella de 42. Finalment, a Torrevella hi va aparèixer una dona de 34 anys en un pis amb ferides d'arma blanca.

El cas de Reus és el que va abocar ahir més detalls per a la investigació. El presumpte assassí va fugir dimarts a la nit després d'apunyalar la seva parella i l'endemà va ser la filla de la parella qui va anar sola a l'escola Pi del Burgar de Reus, on estudia, per dir que la seva mare estava morta. La dona havia rebut una punyalada a l'esquena. El presumpte autor del crim, un home de 34 anys d'origen sud-americà, ja havia estat condemnat per maltractaments feia cinc anys i tenia una altra condemna per incomplir una ordre d'allunyament. La dona morta tenia una altra filla de 15 anys d'un primer matrimoni i treballava com a agent de assegurances. Per avui a migdia s'ha convocat una concentració a la plaça Mercadal de Reus.

Amb aquest cas ja són dues les dones mortes a Catalunya, dues més al País Valencià i 13 a l'Estat espanyol en total, en menys de dos mesos des que va començar l'any. La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, va advocar ahir per treballar per la igualtat d'homes i dones, ja que "la violència rau principalment en la desigualtat".

Causes esfereïdores

Però quines són les causes de tanta violència? L'origen també cal buscar-lo en els estereotips de gènere que ja es formen durant l'adolescència. Així ho reflecteix l'estudi de les infermeres Montse Prat i Margarita Petit que des de fa cinc anys realitzen tallers de prevenció de violència domèstica en instituts i escoles de Mataró. Els resultats, publicats aquesta setmana per l'editorial Icària, són esfereïdors. Un 51% dels joves accepten i afirmen: "Qui t'estima et farà patir". Un 38% de noies diuen: "De vegades la meva parella em fa por". I un 36% reconeixen que en el sexe cedeixen perquè ell no s'enfadi. "Els estereotips de gènere condicionen els adolescents en les seves relacions i hem observat que els trets de masculinitat i feminitat estan molt marcats", explica Prat.

L'estudi recull frases com: "Si la meva parella no està gelosa vol dir que no m'estima", "Els nois han de protegir les noies" i "Una noia fràgil té més encant". Estereotips que poden semblar superats però que, en canvi, estan instaurats en la vida quotidiana d'alguns d'aquests joves de 13 a 20 anys amb els que treballen Prat i Petit. "Podem pensar que la noia d'avui és més oberta, però encara hi ha actituds i conceptes que s'accepten, com la protecció, la gelosia i la dependència", expliquen. Aquests estereotips condicionen les seves relacions de parella "potenciant l'abús i la submissió".

En la seva pràctica diària a l'Hospital de Mataró, aquestes dues infermeres veuen com arriben a Urgències víctimes molt joves. "Tenim la idea que les dones que pateixen la violència són sempre dones adultes però cada dia atenem més noies d'entre 20 i 30 anys i adolescents agredides per la seva parella". Això els va fer plantejar la necessitat de treballar amb aquesta franja d'edat.

Amor romàntic i idealitzat

La societat i l'educació és més igualitària, però, en canvi, dins de les parelles joves "persisteixen relacions desiguals que es transformen en violència", diuen les autores de l'estudi. "El risc que això passi és real", assegura Petit. I ho demostren amb exemples. Un 40% dels joves diu: "L'opinió dels nois té més pes que la de les noies". Gairebé la mateixa proporció de noies reconeixen que cedeixen a tenir relacions sexuals sense preservatiu "perquè ell no s'enfadi" i també admeten que "no els molesta" que utilitzin el mòbil com a eina de control. "L'antesala de la violència de gènere és la idea del domini i el control de l'home sobre la dona, que es viu com una cosa normal", diuen.

La violència també es fonamenta en la visió romàntica i idealitzada que tenen de l'amor. "Al principi ho neguen, però després sorgeixen termes com la meva mitja taronja, la parella ideal, l'amor de la meva vida, etc... que fomenten una idea idíl·lica de l'amor que els portarà a desenganys". Alguns d'aquests joves accepten el sexisme i les autores de l'estudi ho atribueixen als valors i estereotips que reprodueix la societat, les sèries de televisió, els anuncis o els comportaments que han vist a casa. Per a Margarita Petit, el més sorprenent és que "noies tan joves tinguin la idea de ser protegides tan arrelada". "Diuen que són molt valentes i que faran moltes coses professionalment, però en temes de relació de parella hem perdut molts punts", diu Petit.

stats