TELEFONIA
Crònica 22/03/2012

Vodafone també deixarà de 'regalar' els mòbils

àlex Font Manté
2 min
Vodafone i Movistar són les companyies que més quota de mercat van perdre el 2011.

BARCELONA.El president de Vodafone España, Francisco Román, va anunciar ahir que la seva companyia deixarà de subvencionar els telèfons mòbils dels nous clients. La nova política comercial passarà per finançar l'adquisició dels aparells i la recompra dels antics telèfons als que en vulguin un de nou.

Román va assegurar en una roda de premsa a Madrid que actualment el nivell de portabilitat de números mòbils (és a dir, els canvis que fan els usuaris entre una companyia i una altra) es deu a la subvenció de terminals. Les operadores creuen que la competència entre elles ha canibalitzat el mercat excessivament i que això les està perjudicant. Al gener hi va haver 539.599 persones que van canviar d'operadora, segons dades de la CMT. Malgrat que és una xifra rècord, no està gaire allunyada dels registres habituals.

Fins ara, era habitual que els consumidors adquirissin un smartphone d'última generació a un cost irrisori a canvi de comprometre's a pagar una quota mensual en consum de veu i dades. Segons Román, això té un cost elevat per als operadors, que hi acaben destinant la mateixa quantitat de diners que es gasten en la xarxa (construcció i manteniment de la infraestructura). L'esforç per subvencionar telèfons mòbils era "desproporcionat", va afirmar el dirigent de Vodafone, i aquest ha estat el motiu que els ha portat a canviar d'estratègia.

A l'acte també hi va assistir el conseller delegat mundial de Vodafone, Shameel Joosub, que va explicar que la nova política comercial de la companyia es basa en la fidelització del client actual perquè es quedi a la companyia. Per aquest motiu va assegurar que li oferiran més bons preus i més bones condicions perquè pugui adquirir mòbils mitjançant l'acumulació de punts. Actualment, Vodafone té 17,6 milions de clients a tot l'Estat.

Telefónica tampoc subvenciona

Vodafone es converteix en el segon operador espanyol que decideix deixar de subvencionar terminals. Telefónica ja va anunciar durant la celebració del Mobile World Congress a Barcelona que abandonaria aquesta pràctica a partir de l'1 de març. Els directius de Vodafone van explicar que la nova política s'aplicarà a partir del 10 d'abril.

Justament, Movistar (propietat de Telefónica) i Vodafone van ser les dues operadores que més quota de mercat van perdre durant el 2011, motiu pel qual probablement han considerat convenient fidelitzar els clients que ja tenen. Actualment, Movistar controla un 40% de la quota de mercat i Vodafone un 28%. La tercera operadora, Orange, en té un 20%.

La decisió d'aturar les subvencions als nous terminals ja s'ha produït en altres països. Aquesta tendència podria afavorir que els consumidors optin per comprar smartphones d'una gamma més baixa, en detriment dels models més punters, com l'iPhone d'Apple i el Galaxy de Samsung.

stats