L'ENDEMÀ DE LA FUGIDA DEL DICTADOR
Crònica 16/01/2011

Volen el judici de Ben Ali i expropiar la seva fortuna

Mentre Ben Ali s'ha refugiat a l'Aràbia Saudita, una delegació d'advocats ja treballa per aconseguir portar-lo davant la justícia pels delictes d'apropiació indeguda de diners públics.

Cristina Mas
2 min
L'avió de Ben Ali en l'escala que va fer camí de l'Aràbia Saudita.

Enviada especial a TunisUna delegació d'advocats de la Federació Internacional de Drets de l'Home és a Tunis per preparar una querella contra Ben Ali. A més de jutjar-lo per les tortures i els assassinats de membres de l'oposició pretenen posar en marxa un procediment per recuperar el patrimoni obtingut il·legítimament pel dictador i la seva família. "Hem d'actuar de pressa i encara que Ben Ali sigui a l'Aràbia Saudita podem recuperar tot el que va robar al poble tunisià i sobretot el patrimoni que té a Europa", deia ahir a l'ARA un representant belga de la delegació. Entre d'altres propietats, la família Ben Ali té accions del parc Eurodisney (on aquests dies s'havien refugiat la dona i la filla de l'exdictador), un luxós iot a Saint Tropez i vinculacions amb grans superfícies comercials europees.

Tots els sectors de l'economia tunisiana han estat objecte de la voracitat del clan Ben Ali, que ha aconseguit les empreses més rendibles i els grans mercats del país. La llista no és exhaustiva per la manca de llibertat d'informació. El clan s'ha enriquit per la via de les privatitzacions i obtenint accions als consells d'administració del sector privat.

La banca va ser el primer objectiu del ja exdictador i la seva família. Belhassen Trabelsi, cunyat de Ben Ali, va convertir-se aviat en un dels principals accionistes del Banc de Tunísia, un dels més antics del país. Dos dels gendres del president van controlar al seu torn el Banc Zituna, Mediobanca i la Banc del Sud, que pertany al grup hispanomarroquí Attijari Bank.

En el sector dels transports, el clan també controla les empreses que comercialitzen les grans marques de cotxes de luxe, l'únic sector en què s'han abaixat els impostos.

Luxes

Però el poder econòmic dels Ben Ali i el seu entorn encara va més enllà. El nou avió de l'expresident ha costat vuit vegades el preu del que va comprar França per Sarkozy, i que ha pagat Tunisair. La família també s'ha beneficiat de la privatització de la Companyia Tunisiana de Navegació, que gestiona bona part dels creuers turístics.

La telefonia mòbil també ha estat objecte del pillatge dels Ben Ali, que en aquest cas ha beneficiat la dona de Yasser Arafat, Suha, íntima amiga de l'esposa de Ben Ali. Els mitjans de comunicació tampoc n'han quedat al marge, assegurant a més un control ferri de la informació per part del règim. El clan té tot un imperi mediàtic tant a la premsa escrita com a la ràdio i la televisió.

En l'àmbit immobiliari seria impossible fer una llista de les operacions en què ha participat el clan. Només per posar un exemple, cal citar la construcció d'un palau de la família de la dona del president amb un dormitori de 700 metres quadrats i feres al jardí.

stats