Crònica 05/02/2012

Vueling, la pota de l'antic monopoli a Barcelona

I. Pujol
2 min
El conseller delegat de Vueling, Álex Cruz, durant la roda de premsa d'aquesta setmana.

Vueling, l'aerolínia de baix cost participada en un 45,85% per Iberia, és la gran beneficiada del tancament de Spanair. La companyia presidida per Josep Piqué és l'absoluta dominadora de l'aeroport del Prat, i el 2011 va sumar 7,75 milions de viatgers, un 22,5% del total. Dilluns, en la primera sessió borsària després del cessament d'operacions de Spanair, les accions de Vueling es van disparar un 25%.

Piqué i Álex Cruz, el conseller delegat de la companyia, han criticat reiteradament durant els últims tres anys les aportacions públiques a Spanair, que servien per obrir rutes que se solapaven amb les de Vueling. La companyia ha liderat les denúncies de la patronal de les low cost Elfaa davant del comissari europeu de Competència, Joaquín Almunia.

Vueling ha incorporat dues rutes de Spanair des del Prat (Berlín i Hamburg), de manera que ha elevat a 72 enllaços la seva oferta des de la capital catalana, on preveu incorporar cinc avions fins a arribar als 28 aparells amb base al Prat. Vueling és, a tots els efectes, l'extensió d'Iberia a l'aeroport del Prat, tot i que intenta desmarcar-se'n sempre que pot, intentant garantir la seva independència. Iberia n'és el primer accionista, i ningú li fa ombra en l'accionariat des que la família Lara (Planeta) es va vendre el 14,31% de Vueling l'octubre del 2009.

Fusió Vueling-Clickair

L'actual Vueling prové de la fusió, el juliol del 2009, entre Vueling i Clickair, la low cost creada per Iberia el 2005 coincidint amb la retirada de l'aerolínia espanyola del Prat.

Iberia va anar transferint totes les seves rutes a Clickair (fins a mantenir únicament a Barcelona el pont aeri), l'aerolínia dirigida per Álex Cruz. Aquest llast va ser inassumible per a Vueling, que va veure com a única sortida la fusió. La família Lara va situar Piqué al capdavant de Vueling per liderar la integració amb Clickair. Iberia va requerir un permís especial de la CNMV per materialitzar l'operació, ja que sobre el paper s'hauria vist forçada a llançar una OPA pel 100% de Vueling.

Des del juliol del 2010, Vueling ofereix connexions a Barcelona (és a dir, connecta diferents vols sense necessitat de tornar a facturar). El seu principal client en aquesta nova línia de negoci és Iberia, gràcies als vols des del Prat fins a Miami i Sao Paulo. D'aquesta manera Vueling assegura que és la que més fa per convertir Barcelona en un hub (centre de connexió de vols). Ara bé, Madrid segueix limitant-ne l'estratègia.

stats