NOU MODEL SANITARI
Crònica 28/03/2012

Vuit mesos d'espera per operar-se del cor a Bellvitge

Els metges denuncien que a Bellvitge el temps d'espera per a operacions de cor és de 8 mesos, una situació similar a la d'altres hospitals. També alerten que sense més recursos no poden complir els 3 mesos que marca Salut

Lara Bonilla
3 min
ESPERANT UN QUIRÒFAN 
 Els metges expliquen que des de l'inici de les retallades estan fent menys operacions del que és habitual, cosa que ha fet engreixar les llistes d'espera.

BARCELONA.Una de les principals novetats del nou model de gestió de les llistes d'espera que prepara el departament de Salut és que la cirurgia cardíaca valvular i coronària i la cirurgia oncològica passaran a tenir temps de garantia. És a dir, les operacions de cor s'hauran de fer abans de tres mesos i totes les de càncer, abans de 45 dies, excepte el càncer de pròstata, que, per la seva lenta evolució, tindrà fins a dos mesos de temps per ser operat. I això es regularà per decret. De fet, el consell de direcció del CatSalut ho havia d'aprovar dilluns, però la reunió s'ha ajornat fins la setmana que ve.

No obstant això, tot i que els cirurgians cardíacs celebren que es reguli per decret el que ja recomanen totes les guies clíniques –operar abans dels tres mesos–, qüestionen que sigui possible complir aquest termini amb els recursos actuals, que s'han reduït des de l'inici de les retallades i que han fet engreixar de manera considerable les llistes d'espera. A l'Hospital de Bellvitge el temps d'espera per a una operació cardíaca des del diagnòstic ha passat, en menys d'un any, de tres a vuit mesos, i la situació és similar en altres hospitals. "Estan entre els 6 i els 7 mesos", denuncia Albert Miralles, especialista en cirurgia cardíaca de Bellvitge i fins fa un mes el president de la Societat Catalana de Cirurgia Cardíaca.

La conselleria de Salut ho nega

Les dades contrasten amb les que ahir va donar Salut a l'ARA. Portaveus de la conselleria de Boi Ruiz van indicar que a l'Hospital de Bellvitge el temps d'espera per a les operacions de cor és de 89 dies. Això suposa una diferència de gairebé un mes respecte a la mitjana oficial a Catalunya facilitada per Salut la setmana passada. El departament va indicar llavors que el temps mitjà d'espera per a la cirurgia cardíaca –des que el pacient entra a la llista i fins que és operat– és de 2,1 mesos.

Segons els metges, això no es correspon amb la realitat. Des del juny de l'any passat i fins a finals del 2011, els hospitals catalans han fet 500 operacions menys de cor que l'any anterior. Amb unitats, llits i quiròfans tancats per complir amb la contenció de la despesa que exigia Salut, s'ha hagut de reduir el nombre d'operacions. "Un llit menys a l'UCI bloqueja un quiròfan", expliquen els facultatius. Això s'ha traduït en un augment de les llistes d'espera. "Ara estem a 8 mesos d'espera i si l'objectiu de Salut és no superar els tres, s'han de prendre mesures, perquè el retard és tan important que ni funcionant al mateix ritme que abans de les retallades aconseguiríem recuperar-nos", alerta Miralles. I afegeix que la conseqüència és que els pacients que arriben a la taula d'operacions "estan cada cop pitjor i són més complicats". Miralles adverteix que s'estan excedint els terminis recomanables: "Hi ha malalties greus que no poden esperar més". Segons l'últim recompte, a Bellvitge –on s'han tancat tres unitats d'hospitalització i una unitat de cures intensives– havien passat de 54 persones en llista d'espera a 264. En canvi, a Salut només li consta que a tot Catalunya hi ha 453 persones esperant una operació de cor.

Carta oberta al conseller Boi Ruiz

Fa tres mesos, amb les dades recollides pels caps de servei dels diversos hospitals, la Societat Catalana de Cirurgia Cardíaca, presidida llavors per Miralles, va enviar una carta al conseller de Salut, Boi Ruiz, per alertar de la situació. La resposta els va arribar fa poques setmanes: "Ens va dir que les coses no estaven tan malament i que no els constaven aquests retards tan importants". Els facultatius intenten ara obtenir una nova resposta: "L'apreciació que nosaltres tenim del dia a dia no és la mateixa que té la conselleria", diuen. Portaveus de Salut van detallar que el temps de garantia que recollirà el decret –tres mesos– està fins i tot per sota del del ministeri de Sanitat, que és de sis. Les llistes d'espera per a les intervencions més comunes van créixer el 2011 un 42%. El conseller diu que l'augment és "assumible" perquè són operacions "que poden esperar".

45 dies per a operacions de càncer

Pel que fa a operacions d'alta complexitat, com les oncològiques, Salut assegura que "l'impacte és zero". El temps d'espera està entre els 21 i els 74 dies en funció del càncer. Fa cinc mesos alguns metges van alertar a l'ARA que les retallades havien provocat retards en operacions oncològiques. Aquests mateixos metges explicaven ahir que la situació ha millorat i celebren que les operacions de càncer es garanteixin per decret. Tindran un temps d'espera màxim de 45 dies. "L'ideal, des del diagnòstic fins a l'operació, són 30 dies, però 45 són tolerables", indicava un especialista en oncologia.

stats