EL DEBAT DE LA PROSTITUCIÓ
Crònica 14/03/2011

"Vull regular la prostitució i el meu model de partida és el dels Països Baixos"

Regulació "En un any, portarem al Parlament una proposta de regulació de la prostitució" Mesura dels 110km/h "Comportarà un balanç econòmic negatiu" Violència domèstica "Estem preparant un programa efectiu coordinant-nos amb altres departaments" Gestió "No ens podem limitar a administrar el present"

Marta Català/ferran Casas
5 min
El conseller felip puig Felip Puig  aposta per la regulació de la prostitució: "No som prou madurs per tenir un Barri Roig, tot i que la realitat ens porta a tenir-lo".

El marc legal de la prostitució és una incertesa que, tal com diuen les forces policials, provoca problemes d'actuació per la inexistència d'un marc jurídic, ja sigui en termes d'abolició o de regulació. L'arribada de Felip Puig a la cartera d'Interior podria significar un abans i un després en aquest àmbit. El conseller es planteja portar al Parlament el debat i acabar regulant la situació de les prostitutes, una proposta estrella del seu departament que provocarà força polèmica. Puig va néixer a Barcelona el 1958 i és un polític veterà de CiU. Amb Pujol ja havia ocupat dues conselleries.

Què vol fer amb la prostitució?

No es pot tenir un debat sobre l'ús de l'espai públic i sobre els valors del país si no afrontem que hi ha algunes polítiques que necessiten marcs reguladors més adaptats a les noves realitats socials. Crec que altres països europeus han afrontat amb certa decisió el fenomen de la prostitució: des de Suècia, amb posició abolicionista, a Holanda, amb posició reguladora i molta insistència en temes delictius.

Vostè és més aviat suec o holandès?

Crec amb Francesc Pujols que Catalunya és l'Holanda del sud. Entenc la posició abolicionista, però entenc que hem de regular. La meva proposta la situaré en un marc regulador sempre tenint en compte que hem de protegir els drets de les prostitutes.

Es portarà al Parlament?

Quan tinguem estable el mapa polític del país intentarem portar el debat al Parlament. Hi portarem una proposta de regulació de l'activitat. Ja l'hem començat a estudiar. Quan els alcaldes ens demanen que traguem prostitutes de les carreteres, hem de ser conscients que no ho podem fer sense suport legislatiu. La policia no té marge per actuar.

Un Barri Roig?

No som prou madurs per tenir barris estigmatitzats d'aquesta mena, tot i que la realitat ens porta a tenir-los. Ja tenim un tipus d'establiment que regula aquesta activitat. Parlo d'iniciatives com Mataró o la Jonquera. Primer hem de decidir el model: la meva posició és més de Països Baixos que de països nòrdics, però és el Parlament qui decidirà el model. L'any vinent ja tindrem un cert acord sobre el tema.

De violència domèstica estan preparant alguna cosa...

Avanço que estem preparant la presentació d'un programa d'atenció a la víctima de la violència masclista i el seu entorn familiar. Serà un programa efectiu i eficaç i farem alguna cosa més que fer conferències i editar fullets, que és el que va impulsar el govern anterior. Tindrà la col·laboració de Benestar Social, Justícia i Educació i coordinarà per primera vegada les institucions penitenciàries, el sistema judicial, la policia i el departament de Benestar Social.

Creu que hi haurà estalvi energètic amb la mesura dels 110 km/h?

Encara que aquesta mesura pogués comportar un cert estalvi energètic, cosa que dubto, el balanç econòmic final d'aplicar-la seria negatiu. Cal vetllar per la seguretat vial i per reduir la sinistralitat. És la meva aposta. S'ha de fer un gran debat des de l'educació per promoure la responsabilitat en el trànsit, com ja han fet altres països europeus. Alemanya, per exemple, no té límits de velocitat i en canvi no tenen els índexs de sinistralitat que tenim aquí.

Què en pensa que vulguin imputar Joan Saura pels incendis d'Horta de Sant Joan?

La justícia ha de seguir el seu curs. Estic convençut que el govern de CiU actuarà més correctament en els processos judicials que puguin afectar anteriors responsables polítics de com va actuar el tripartit quan van afectar antics alts càrrecs de CiU. Un dels meus objectius és evitar que la imatge dels Bombers torni a patir una situació de fragilitat com aquella.

I la imatge dels Mossos també es va veure debilitada...

Més que vetllar per la imatge del cos, abans vetllaven per la imatge de l'equip directiu polític. En aquest sentit ens dedicarem a treballar i a millorar la imatge del cos i que sigui el resultat d'una bona feina i no d'una campanya d'agitació i propaganda.

Sí, però l'exdirector general dels Mossos, Rafael Olmos, continua d'assessor d'Interior...

Això respon a uns formulismes. És un funcionari i ha de tenir el retorn garantit després d'ocupar una plaça de responsabilitat com la de director general dels Mossos. Se li està creant una plaça. Quan hi sigui, deixarà de ser assessor i serà funcionari.

Vostè és el polític del Govern?

Després del president, dec ser el polític més veterà però no em veig en una situació singular. La conselleria i la trajectòria fan que se'm visualitzi més que altres i he tingut sort perquè les primeres decisions preses amb certa determinació han demostrat diferències amb l'equip anterior. I tampoc hi havia gaires departaments en què un canvi de govern fos com passar de la nit al dia.

Oriol Pujol va dir a l'ARA

Per acabar de donar fortalesa institucional i política al país. Hem de bastir estructures per quan vulguem ser un país normal i fer política d'Estat. No ens podem limitar a administrar el present.

La majoria d'independentistes els van votar el 28-N. Després de l'arrencada, poden estar satisfets?

Crec que estan relativament confiats que, després de 30 anys amb l'Espanya confederal i plurinacional, hem interpretat que toca mirar a Europa i que si Espanya no canvia s'acosta el desenllaç definitiu. Aquesta Espanya no ens atorga confiança de cooperació. Hi ha temes instrumentals per resoldre com el pacte fiscal, el model educatiu, la policia integral o les infraestructures. El 2012 estarem en condicions de presentar el memorial de greuges del segle XXI i, en funció de la resposta, triarem ser una gran província espanyola o un país major d'edat.

Rajoy és el favorit a les enquestes i diu que "escoltarà" el pacte fiscal. És més del que n'esperava?

És més del que ell practica cada dia. Si volen refer la convivència potser encara hi som a temps, però ja no depèn de nosaltres. O canvien, o alguna cosa haurem de fer. Per això vam obrir el camí al dret a decidir. Els temps dependran de la resposta espanyola, però de caigudes del cavall a Espanya n'hem vist algunes.

Pactar amb el PP els va passar factura. Què han de fer diferent perquè aquest cop no els castigui?

Per a qualsevol pacte, també amb el PSOE, hi haurà d'haver més clàusules de garantia. En altres ocasions van jugar amb la nostra confiança i bona predisposició. N'hem après: els espanyols no volen el pacte i nosaltres ho havíem d'entendre. Ara si es fa, serà entre iguals. Som desconfiats i, per tant, exigents.

Veu CDC decidida a enfortir-se per no patir igual que aquests set anys si un dia tornen a l'oposició?

Sóc optimista sobre la manera com anem fent les coses al partit. Ara estem completant un procés que es tanca el 22-M i del qual hem de sortir més enfortits. Necessitem un partit que no sigui dogmàtic ni d'aparell, com encara n'hi ha a casa nostra, que s'obri com hem fet amb la Casa Gran, que ocupi l'espai central i trobi el to per encarar aquest cicle del catalanisme.

stats