24/02/2012

Wade, aferrat a la poltrona del Senegal

2 min
El president senegalès, Abdoulaye Wade, camí d'un acte de campanya dimecres a Dakar. Wade opta a un tercer mandat.

L'antic president de Nigèria, Olusegun Obasanjo, és al Senegal al capdavant d'una comissió de la Unió Africana amb el propòsit de vetllar pel bon funcionament de les eleccions de diumenge i, potser, per convèncer Abdoulaye Wade que no s'hi presenti. Però aquesta visita mereix una observació. El 2006 va ser el mateix Wade qui va visitar Obasanjo per dir-li que no estaria ben vist que optés a un tercer mandat. Obasanjo va seguir els seus consells, i ara ha comentat amb ironia: "Si Wade m'ho va recomanar a mi i jo em vaig retirar, ara no hi ha ningú millor que el mateix Wade per recomanar-s'ho a si mateix".

Abdoulaye Wade, de 86 anys i conegut col·loquialment com Gorgui -el Vell, en llengua wòlof-, es veu que creia tant en la necessitat de limitar els mandats presidencials que no només ho recomanava als seus homòlegs sinó que ell mateix ho va introduir el 2007 a la Constitució. Més endavant, però, a mesura que creixia el poder de la seva família -en negocis i en política- i a mesura que dissenyava la successió per al seu fill però es feia evident que el fill no tenia el carisma del pare i costaria col·locar-lo a la poltrona presidencial, Wade, el Vell, va canviar d'opinió i va decidir que seria ell mateix el candidat del 2012.

Així que va demanar al Consell Constitucional que s'empesqués la manera de corregir la limitació que ell havia introduït. I el Consell, molt ben controlat pel mateix Wade, va decidir que si el president havia estat elegit el 2000, quan hi havia una altra llei electoral, la nova Constitució no l'afectava i es podia presentar sense problemes a un tercer mandat.

Aquesta sentència del Consell anava acompanyada de la decisió de revocar la candidatura del popular cantant Youssou N'Dour, al·legant que no reunia les "condicions exigides" per la llei electoral. Això va passar el 27 de gener, quan el país, animat per la Primavera Àrab, vivia mesos d'agitació social i s'havia format un grup social d'oposició que tenia entre els seus eslògans més coneguts l'expressió "N'estic fart". Des de llavors fins ara, les protestes han augmentat -especialment a Dakar i als barris de la capital-, i ja són 6 les persones que han mort en els enfrontaments amb la policia.

Regressió de les llibertats

El Senegal és un país pobre que sempre ha destacat per l'estabilitat, per un règim democràtic força acceptable i una població que s'implica en la política. Quan Wade va arribar al poder el 2000, les eleccions es van qualificar d'"impecables". A poc a poc, però, va començar una regressió de les llibertats i un anquilosament del poder, corcat per dos dels mals principals del món polític d'avui: la corrupció i la renúncia a fer de la política un servei públic.

Si Wade s'hagués retirat, potser se'l recordaria com un president que va servir al seu país. Ara, encara que guanyi -i és possible que ho faci, perquè l'oposició no presenta ningú interessant i els moviments socials encara discuteixen si boicotegen les eleccions-, la seva victòria serà una derrota de la democràcia. La victòria introduirà nous elements de desencís, cansament, potser de violència, i col·locarà el Senegal al costat d'aquests països pobres on la gent n'està farta però no sap quin és el camí per sortir-se'n i a quin programa agafar-se.

stats