LA CRISI DEL SISTEMA FINANCER
Crònica 16/08/2011

Wall Street manté l'impuls de les borses

Els mercats borsaris europeus van mantenir el sentit positiu dels dos últims dies de la setmana passada, amb pujades mitjanes del 0,5%. Els inversors esperen avenços en la reunió d'avui entre Sarkozy i Merkel.

Toni Garganté
2 min
Totes les borses van acabar amb les fletxes cap amunt La Borsa de Tòquio, com totes les asiàtiques, és una de les més matineres (per a la nostra hora), i una de les que marca l'inici de la sessió als mercats europeus. Ahir l'índex Nikkei va tancar amb una pujada de l'1,37%, impulsada Per les bones notícies de recuperació econòmica, després del desastre del tsunami de l'11 de març.

Barcelona.Dia de calma ahir a les borses. No tant per la festivitat de l'Assumpció, en ple agost, sinó per les esperances en la reunió d'avui a París entre el president francès, Nicolas Sarkozy, i la cancellera alemanya, Angela Merkel. Els inversors esperen que es concretin algunes de les mesures adoptades en la cimera del 21 de juliol. O fins i tot que es vagi més enllà, perquè l'agenda de la trobada és tan ambiciosa com imprecisa. En tot cas, tant analistes com inversors busquen senyals polítics per retrobar la confiança en els mercats.

En aquesta direcció, el comissari europeu d'assumptes econòmics, Olli Rehn, va exigir ahir l'aprovació urgent de les reformes adoptades en la cimera. En declaracions al diari alemany Bild , que recull Efe, va destacar que els acords s'han d'aplicar "com a molt tard al setembre" per tranquil·litzar els mercats, als quals va acusar de provocar "el pànic de masses".

Borses en verd

Les borses europees van tancar totes en verd per tercera jornada consecutiva després dels rebots de dijous i divendres. Les pujades van situar-se en una mitjana del 0,5%. L'Íbex espanyol va augmentar per sobre d'aquest percentatge, però amb una elevada volatilitat. Els nervis segueixen presents, cosa que explica que s'obrís la sessió a l'alça, que al migdia només Madrid i París baixessin i que al final tothom tanqués amb signe positiu. Entremig, la Borsa de Nova York va tornar a tirar del carro. Com un calc de dies anteriors, l'índex Dow Jones va tornar a animar els mercats europeus amb un increment inicial de l'1%.

Wall Street va protagonitzar ahir fins a quatre operacions corporatives. Google va anunciar la compra de Motorola, Time Warner va fer el mateix per adquirir el novè operador de cable dels Estats Units, Insight Communications, mentre que el grup petroler Transocean donava a conèixer que vol quedar-se la noruega Aker Drilling. Per últim, Bank of America va fer saber que abandona el mercat de les targetes de crèdit internacionals. Tot això va escalfar la borsa novaiorquesa, que a mitja sessió acumulava uns guanys de l'1,23. Va tancar amb una pujada de l'1,9%.

L'altra notícia que va espavilar les borses va ser la comunicació oficial que el Banc Central Europeu (BCE) va comprar la setmana passada fins a 22.000 milions d'euros de bons de Portugal, Irlanda, Espanya i Itàlia. Especialment d'aquests dos últims, encara que el BCE no especifica les xifres exactes per països. El banc regulador ha adquirit deute públic de la zona euro per 96.000 milions fins ara. La setmana passada va ser la que va concentrar més compres, ja que fins ara la quantitat més elevada van ser els 16.500 milions del maig del 2010.

Totes aquestes despeses del BCE han servit per tranquil·litzar el mercat del deute sobirà. Amb tot, les declaracions del ministre alemany d'Economia, Philipp Rosler, en què rebutjava la creació d'un mercat d'eurobons, van afegir una mica de tensió al deute sobirà espanyol, que va augmentar de manera imperceptible, dels 266 als 267 punts bàsics, amb un rendiment del 4,97%.

Aquest tipus d'interès és important per la subhasta de lletres d'avui, després que el Tresor espanyol decidís fa dies suspendre les emissions de l'agost. La intervenció del BCE ha estat decisiva per replantejar la decisió. La subhasta espera col·locar entre 5.000 i 6.000 milions d'euros.

stats