PROCÉS POLÍTIC AL GEGANT ASIÀTIC
Crònica 15/03/2012

Wen Jiabao reclama reformes per evitar el caos a la Xina

2 min
Un dona camina al costat d'una nova urbanització a Chongqing. La bombolla immobiliària no ha tocat sostre a la Xina i els preus dels pisos estan a preus insostenibles. Ara Pequín diu que ho vol frenar.

PEQUÍNEl primer ministre xinès, Wen Jiabao, va fer ahir una crida clara i urgent a favor d'un canvi real en la política del seu país. El líder xinès, en la seva última roda de premsa abans del congrés del Partit Comunista, que s'ha de celebrar a l'octubre i en el qual està previst que deixi el càrrec, va advertir que la Xina corre el risc de tornar al caos de la Revolució Cultural si no es revisa urgentment la seva estructura de lideratge i no es deixa de posar traves a una reforma econòmica.

Però com en la resta de les seves compareixences, Wen va passar de puntetes a l'hora de detallar quins són els canvis que ha d'afrontar Pequín, i va deixar clar que l'autodenominada "democràcia socialista" només avançarà a passos de tortuga.

Quan es parla de reformes polítiques a la Xina, es limiten habitualment a canvis a dins del Partit Comunista -que monopolitza el poder- i no comporten en cap cas donar més veu als ciutadans. I ara no hi ha res que indiqui que les paraules de Wen es desmarquin de l'ortodòxia del partit.

En la seva compareixença davant la premsa, el primer ministre va donar respostes molt cautes a un ampli ventall de preguntes que anaven des de les desigualtats per accedir a un habitatge digne fins a les immolacions de tibetans. El to va ser més moderat, sobretot pel que fa el Tibet, a diferència d'altres compareixences.

Wen es va reservar la major part del seu discurs per parlar dels problemes socials a què s'enfronten la majoria dels xinesos, especialment la desigualtat en els ingressos i la inflació dels preus. La cúpula del Partit Comunista està preocupada perquè aquesta pressió econòmica sobre les famílies pugui conduir a una nova revolució social.

Tot repetint les mesures esbossades en l'informe anual del govern, publicat a principis d'aquest mes, Wen va assegurar que es comprometia a augmentar el salari mínim, millorar les oportunitats educatives i laborals i expandir la Seguretat Social a tota la nació -fins ara és limitada a algunes regions i ciutats.

Més control a les rendes altes

Però també va fer una repassada ràpida a noves iniciatives, tot deixant entreveure que el govern té la intenció de controlar les rendes més altes, incloent els salaris i les pagues extres dels executius en empreses estatals i bancs. Wen també va prometre concedir més crèdits a petites i mitjanes empreses, la majoria de les quals han de pagar grans interessos perquè no poden demanar préstecs als bancs estatals.

Pel que fa la bombolla immobiliària, que a la Xina encara no ha tocat sostre i ha col·locat l'accés a l'habitatge a uns nivells insostenibles, Wen va dir que no podien regular les mesures per controlar l'especulació immobiliària.

Wen va reservar el punt àlgid del seu discurs a les reformes polítiques. Durant la legislatura, la cúpula del partit l'ha deixat moltes vegades isolat en aquesta batalla. "Cal que pressionem per aconseguir reformes estructurals i polítiques, en particular canvis en el sistema de lideratge del nostre partit i del nostre país", va dir. "Si no, tots els guanys que hem fet en aquest sentit els haurem perdut. No podrem resoldre els problemes que han sorgit en el si de la societat xinesa i podrem tornar a caure en la història tràgica de la Revolució Cultural".

stats