NOVES FILTRACIONS
Crònica 28/02/2012

Wikileaks torna a l'atac retratant 'la CIA a l'ombra'

Nova ofensiva de Wikileaks. El portal de filtracions ha destapat cinc milions de mails de l'agència privada d'intel·ligència Stratfor, després d'un any sotmès a pressions polítiques i econòmiques.

Marta Bausells
2 min
TORNA A LA CÀRREGA 
 Julian Assange amb un document que conté informació filtrada, ahir a Londres.

BARCELONA.Wikileaks va renéixer ahir, després d'un any d'ofec econòmic i polític, amb una nova filtració massiva de documents. En aquesta ocasió, el blanc és el think tank d'anàlisi geoestratègica Stratfor, que aporta informació a clients entre els quals hi ha serveis secrets com la CIA, ministeris de Defensa i Exteriors, les principals multinacionals i moltes ambaixades, inclosa l'espanyola. El portal creat per Julian Assange va començar a publicar ahir els primers de més de cinc milions i mig de correus electrònics que ha obtingut de l'empresa privada d'espionatge, anomenada sovint amb el sobrenom de la CIA a l'ombra .

Les filtracions, que Wikileaks ha compartit amb una vintena de mitjans d'ideologia progressista -entre els quals el diari ara digital Público -, s'aniran desgranant els pròxims dies. Entre els primers que ahir es van fer públics, molts revelen l'ús que fa Stratfor de les seves xarxes d'informadors, sovint les mateixes que usen els seus clients per obtenir informació confidencial -diplomàtics, militars, agents secrets i també periodistes: fonts "amb reputacions qüestionables" en alguns casos, va dir Assange a Reuters-. És un ús que inclou "el pagament de suborns i tècniques de blanqueig de capitals", diu Wikileaks en un comunicat. "Estan molt ficats en la xarxa dels serveis secrets", afirma en una entrevista telefònica Kristinn Hrafnsson, el portaveu oficial de Wikileaks. Els mails, que van des del juliol del 2004 fins al desembre del 2011, els van robar, de fet, els pirates informàtics del col·lectiu Anonymous a finals de l'any passat.

Control "sexual i financer"

"En aquest tipus d'organitzacions, pel seu secretisme, hi aflora la corrupció", va dir Assange en una roda de premsa a Londres. En un dels correus electrònics, el cap de Stratfor, George Friedman, parla de "control sexual, psicològic i financer" de les seves fonts. El líder de Wikileaks també va assegurar que una quantitat "substancial" del finançament de Stratfor prové d'organitzacions governamentals i d'empreses petrolieres, tot i que encara no va fer públiques les dades.

La reacció de Stratfor no va trigar. En un comunicat, l'empresa acusa Wikileaks d'una "violació deplorable, desafortunada i il·legal de la privacitat", i va més enllà: "Alguns dels mails poden haver estat falsificats o alterats per incloure errors".

Després del moment de glòria de Wikileaks el desembre del 2010 i els mesos posteriors, en què va desencadenar tot un sisme diplomàtic, el portal va ser sotmès a un dur setge econòmic -a l'octubre transcendia que havia perdut el 95% del finançament- i polític. Assange espera, actualment, la sentència definitiva sobre la seva extradició a Suècia. El ressorgiment de Wikileaks arriba, a més, poc després de l'inici del consell de guerra, dijous passat, contra el soldat nord-americà Bradley Manning, acusat de filtrar 7.000 documents classificats. "Era el moment adequat, havíem treballat en aquests materials per fer-los accessibles a l'anàlisi", es limita a dir Hrafnsson. "Estem superant el bloqueig econòmic amb mitjans legals. Esperem poder continuar treballant", conclou.

stats