DESPRÉS DE PINOCHET
Crònica 24/05/2011

Xile vol saber la veritat sobre la mort de Salvador Allende

Un requeriment judicial propicia una nova exhumació del cadàver de Salvador Allende per aclarir si es va suïcidar o va ser assassinat l'11-S del 1973 durant l'atac al Palau de la Moneda.

Santi Mayor Farguell
2 min
Xile vol saber la veritat sobre La mort de Salvador Allende

Montevideo.L'11 de setembre del 1973 Salvador Allende va morir al Palau de la Moneda durant l'atac perpetrat per Augusto Pinochet per terra i aire. Aquest fet acceptat unànimament duu afegida una cua de 37 anys de debat sobre la causa de la mort: suïdici o magnicidi.

La versió oficial, que coincideix amb la de la família, parla de suïcidi: Allende s'hauria disparat amb un AK-47 per evitar caure en mans dels militars colpistes. Però altres versions parlen d'un suïcidi assistit o d'un magnicidi (els que sostenen que el cadàver presenta impactes de bales de dos calibres diferents), i el debat es manté encara obert i alimenta la divisió al país dels últims 37 anys. Va ser un acte de violència política o una empresa criminal?

Cobert amb la bandera xilena

Ahir, a quarts de vuit del matí, i per ordre del jutge Mario Carroza, el cadàver d'Allende va ser exhumat del mausoleu familiar del Cementiri General de Santiago de Xile. Carroza atenia un requeriment de la fiscalia judical, que investiga 726 casos de morts durant el règim militar de Pinochet. En menys d'una hora, el taüt d'Allende abandonava, cobert amb una bandera xilena, el cementiri al qual va ser traslladat el 1990 per rebre honors d'expresident, procedent de Viña del Mar, on els militars el van enterrar, el 1973, en una tomba sense placa.

L'exhumació va despertar l'interès de mitjans de comunicació de tot el món. També hi eren presents familiars d'Allende i membres de la classe política xilena. La senadora, escriptora i filla de l'expresident, Isabel Allende, va llegir un comunicat segons el qual la família confia que l'exhumació servirà per obtenir la veritat històrica i jurídica del cas. "La nostra convicció [és que] el president va prendre la decisió de morir com un gest de coherència política, en defensa del mandat que li va ser lliurat pel poble", va declarar la senadora, que va emfasitzar l'extrema violència viscuda aquell 11 de setembre.

Un equip d'experts forenses (set xilens i cinc estrangers) examinaran ara les restes del president per aclarir, d'una vegada i per sempre, les circumstàncies del decés d'Allende. Tenen a favor les tecnologies més avançades. Realitzaran una prova d'ADN (per verificar la identitat de les restes), una valoració de l'estat del cos i una prova balística. En contra hi juguen el pas del temps i la degradació del cadàver. L'inici, ahir, del tercer viatge del cos d'Allende podria aclarir finalment la veritat i permetre, literalment, que Allende descansi en pau.

stats