CRISI NUCLEAR
Crònica 18/03/2011

Xina i Rússia desconfien, Japó s'apaga

La Xina i Rússia van expressar ahir certa inquietud pels efectes que pot tenir als seus països el desastre nuclear de Fukushima. Això mentre Obama va ordenar una revisió de les centrals dels EUA.

Marc Vidal
3 min
Circular a través de la devastació del terratrèmol i el tsunami Estela dels llums dels vehicles en una carretera a la ciutat de Minamisanriku, a la costa nord-est del Japó. Trasllat de població damnificada Una dona evacuada d'una zona afectada.

¿I si el Japó no estigués dient tota la veritat? La inquietant pregunta va passar ahir pel cap de les autoritats xineses que, a tocar de l'arxipèlag nipó, temen que, tard o d'hora, els arribi el núvol radioactiu que s'escapa, encara sense control, de la central nuclear a Fukushima. L'alerta s'ha disparat als territoris veïns del Japó, des de la Xina i la península de Corea fins a la mateixa costa dels Estats Units, passant per l'extrem est de Rússia. Els govern d'aquests països eviten l'alarmisme, però al mateix temps reclamen al Japó la màxima transparència a l'hora d'explicar què està passant de resultes de la catàstrofe nuclear. Això sí, molts ciutadans d'aquests països limítrofs s'han volgut curar en salut i ja es preparen per si acaba arribant un hipotètic núvol radioactiu.

"Esperem que el Japó informi amb detall el món del que està passant, en el moment oportú i de manera acurada", va dir ahir la portaveu del ministeri d'Afers Estrangers xinès, Jiang Yu. De moment, els nivells de radiacions que arriben a la costa sud-est de la Xina estan dins dels habituals. El govern d'aquest país està seguint de prop l'evolució de l'accident al Japó per evitar, va dir, "pors irracionals".

En una línia semblant, el president rus, Dmitri Medvédev, va qualificar ahir l'accident de Fukushima de "desastre colossal" i va afegir que esperava que la fuita atòmica "no causi problemes preocupants enlloc". Els nivells de radiació detectats a l'extrem est de Rússia estan dins dels límits considerats normals i les autoritats miren de calmar els temors de la població amb missatges tranquil·litzadors.

Obama revisarà les centrals

També el president dels Estats Units, Barack Obama, va comparèixer ahir per afirmar que no esperava que arribessin "nivells de radiació nocius" a territori dels Estats Units, incloses les illes de l'oceà Pacífic més pròximes al Japó. "No recomanem cap mesura especial per a ningú", va concloure el president dels Estats Units, que sí que va ordenar "una revisió completa" de la seguretat de les plantes nuclears nord-americanes. "Tenim la responsabilitat d'extreure lliçons del que ha passat al Japó", va dir Obama quan va explicar el perquè d'aquest control extraordinari sobre les 104 centrals atòmiques dels EUA.

Tot i les crides a la calma, arreu dels territoris més pròxims al Japó s'han disparat les vendes de iode com a antídot per a les radiacions. "La gent està presa pel pànic", va assegurar l'encarregat d'una cadena de farmàcies a l'extrem est de Rússia. A la Xina, vist que el iode comença a faltar en algunes farmàcies, molts ciutadans han optat per la sal iodada. I fins i tot les autoritats sanitàries han hagut d'advertir que, en les dosis que es combinen amb sal, el iode no fa efecte.

El Japó, sota mínims

La preocupació de molts japoneses pels efectes de les emanacions radioactives que surten de la central de Fukushima deixa en un segon pla la tragèdia humana que es viu al nord-est del país. Les feines dels equips d'emergència continuen sobre el terreny, enmig d'una gran nevada, mentre els que són als refugis es pregunten quan podran sortir d'allà, vist el panorama de destrucció absoluta que regna als seus pobles.

A Tòquio, la capital d'una de les grans economies mundials, s'hi viu un ambient enrarit aquests últims dies amb l'èxode de molts japonesos cap a altres zones del país i la fugida d'alguns ciutadans estrangers. A tot això s'hi va sumar ahir la crida de les autoritats nipones a reduir al màxim el consum elèctric per evitar un nou desastre: una gran apagada elèctrica. Els eixos comercials de la capital van apagar els llums de neó i les grans pantalles publicitàries i fins i tot el metro va reduir la freqüència dels combois. Tòquio era ahir la capital d'un país ennegrit per la tragèdia.

stats