ALTA VELOCITAT
Crònica 29/07/2011

La Xina admet defectes als seus TGV

Sharon Lafraniere
3 min
La Xina admet defectes als seus TGV

The New York Times pequínLa companyia ferroviària xinesa va admetre ahir que "greus defectes de disseny en els equips de senyalització" podrien ser la causa del xoc de dos trens d'alta velocitat a l'est del país dissabte passat, segons l'agència oficial de notícies Xinhua, en què van morir 39 persones i 192 més van quedar ferides.

Els dispositius de senyalització a l'estació de Wenzhou Sud es van espatllar per l'impacte d'un llamp i un semàfor en va posar en verd quan havia d'estar en vermell, segons va dir a l'agència Xinhua An Lusheng, responsable de la companyia ferroviària a Xangai, que acaba d'assumir el càrrec fa només quatre dies, ja que el seu predecessor i dos responsables més van ser acomiadats immediatament després de l'accident.

An va assegurar que els operaris que estaven de servei no tenien la formació necessària per detectar l'avaria ni tampoc arreglar-la. Segons ell, el dispositiu de senyalització que va fallar va ser dissenyat per l'Institut de Recerca i Disseny de Senyals i Comunicacions de Pequín, que es va disculpar ahir a la seva web i va dir que "assumia tota la responsabilitat".

La informació de l'agència Xinhua, la primera explicació oficial de la causa de l'accident després de sis dies, obre seriosos dubtes sobre la seguretat del sistema xinès d'alta velocitat ferroviària, un dels projectes d'obra pública més importants i costosos del món.

Molts xinesos han inundat internet amb queixes enfurismades pel desenvolupament vertiginós de la xarxa ferroviària d'alta velocitat sense parar prou atenció a la seguretat. Alguns han dit també que temen que les autoritats vulguin encobrir les causes reals de l'accident, sobretot després que, en lloc d'obrir una investigació immediatament, es va enterrar un dels combois al mateix lloc de l'accident i després han hagut de desenterrar-lo.

Dimecres, més de 100 familiars de les víctimes van protestar a la mateixa estació de Wenzhou Sud, per exigir que s'obrís una investigació oficial per determinar què va passar, segons el diari en anglès Global Times , afiliat al diari oficial del Partit Comunista. Segons aquesta informació, els familiars van desplegar una pancarta de 50 metres que deia: "Reveleu la veritable causa de l'accident de tren del 23 de juliol i respecteu la dignitat de les víctimes".

Hi haurà investigació oficial

En una conferència de premsa d'una hora ahir al mateix lloc de l'accident, el primer ministre Wen Jiabao, es va comprometre a obrir una investigació oficial transparent. "La recerca ha de determinar quina ha estat la nostra responsabilitat, si l'accident es va deure a un problema en els equips, un problema en la gestió o un problema en la fabricació -va dir Wen-. Hem d'arribar al fons. Si de la investigació se'n desprèn que hi ha hagut corrupció, aplicarem estrictament la llei i les conseqüències seran severes".

També va assegurar que no havia pogut visitar Wenzhou fins cinc dies després de la tragèdia, ja que havia estat malalt. "He estat al llit 11 dies -va dir Wen, de 68 anys-. No ha estat fins avui que el meu metge, de mala gana, m'ha permès viatjar". El primer ministre va assegurar que la indústria de ferrocarril xinesa havia fet grans progressos, però va admetre: "Aquest incident ens recorda que hem de prestar més atenció a la seguretat durant la construcció de les línies d'alta velocitat".

Quan li van preguntar per què havien retirat les restes dels trens del lloc de l'accident tan de pressa, Wen va dir que la primera prioritat del govern va ser rescatar les víctimes. Segons ell, tan aviat com es va assabentar de l'accident, l'ordre que va donar va ser: "Salveu la gent".

Debat escalfat a internet

Els equivalents xinesos de Twitter bullien ahir de comentaris. Un escriptor es preguntava com Wen havia estat confinat en un llit malalt durant 11 dies quan els mitjans de comunicació xinesos havien informat que va assistir a diverses reunions amb dirigents estrangers i va organitzar dues sessions del consell d'estat, el gabinet xinès. Això mentre altres el defensaven.

"La seva feina no és fàcil, amb tot de gent incompetent per sota d'ell", deia un missatge d'una dona de Xangai. Un altre, d'un home d'Ürümqi, assegurava: "Cada vegada que surt, es veu més vell i cansat. Sempre hi ha mandataris decepcionants que l'obliguen a preocupar-se cada dia més".

stats