ENERGIA
Crònica 23/12/2011

La Xina compra EDP, una de les últimes joies de Portugal

Portugal ha venut el 21% de l'elèctrica EDP a la xinesa Three Gorges per 2.693 milions i es desprèn així d'una de les últimes joiesempresarials. Era una condició per rebre el rescat de l'FMI i la UE.

Ignasi Pujol
2 min
La Xina compra EDP, una de les últimes joies de Portugal

BARCELONA.Portugal ha tancat amb èxit l'operació estrella del seu pla de privatitzacions, una exigència de la Unió Europea i del Fons Monetari Internacional (FMI) per rebre el rescat de la seva economia, valorat en 78.000 milions.

El govern portuguès va anunciar ahir la venda del 21,35% de l'exmonopoli elèctric Energias de Portugal (EDP) al grup energètic estatal China Three Gorges per un import de 2.693 milions d'euros. L'estat portuguès es desprèn així d'una de les últimes joies empresarials, que va deixar de ser monopoli fa 23 anys, tot i que encara hi mantindrà prop d'un 4%. Amb l'operació, la Xina ha valorat les accions d'EDP en un 53,6% més del que valien quan la borsa va tancar dimecres. China Three Gorges Corporation va ser creada el 1993 per construir la presa xinesa de les Tres Gorges ( Three Gorges en anglès), la presa més gran del món, i va estendre la seva activitat a l'estranger fa set anys.

L'oferta xinesa per a EDP s'ha imposat a les de l'elèctrica alemanya E.ON i les brasileres Electrobras i Cemig. L'únic grup espanyol que havia estudiat l'operació va ser Gas Natural Fenosa, però finalment va declinar presentar una oferta.

Three Gorges es convertirà ara en el principal accionista d'EDP, seguit per dues entitats espanyoles: Iberdrola (6,79%) i la Caixa d'Estalvis d'Astúries (5,01%). Amb la venda d'aquest paquet d'accions l'estat portuguès ingressarà més de la meitat del que espera rebre amb el seu programa de privatitzacions.

La resta de desinversions previstes en aquest pla són l'elèctrica REN, l'aerolínia TAP, la petroliera Galp, la Ràdio i Televisió pública i Aigües de Portugal.

Segons la secretària d'estat del Tresor, María Luis Albuquerque, Portugal rebrà 8.000 milions d'euros en inversions associades a la venda d'EDP a Three Gorges. A més, el grup xinès participarà en projectes conjunts al 50% amb EDP al Brasil i els Estats Units.

La Xina també vol Repsol

L'operació d'EDP és una demostració de la puixança de les empreses energètiques xineses, que van estenent el seu domini. Una de les pròximes operacions del gegant asiàtic a Europa és la compra del 10% de Repsol que la petroliera ha comprat a Sacyr aquesta setmana. Una de les possibilitats és la venda al consorci format per la petroliera xinesa Sinopec (amb què Repsol ja té negocis al Brasil) i el fons sobirà China Investment Corporation.

D'altra banda, Repsol va anunciar ahir una inversió de mil milions de dòlars (764 milions d'euros) en la producció d'hidrocarburs no convencionals als EUA.

stats