EL VICEPRIMER MINISTRE XINÈS VISITA ESPANYA
Crònica 05/01/2011

La Xina compra deute, pernils i estabilitat

Joan Rusiñol
2 min
Telefonica, BBVA

Madrid.La segona economia mundial visita aquests dies la capital espanyola i tant el govern de l'Estat com l'elit empresarial ho tenen marcat des de fa temps en vermell a les agendes. Aquest matí el vice-primer ministre xinès, Li Keqiang, presideix la reunió de 50 empreses del gegant asiàtic amb un nombre equivalent de grans firmes espanyoles per tancar contractes. Asseguts a taula, empreses com Telefónica, el BBVA, Iberdrola o Repsol, que ahir ja es va reunir amb la petrolera xinesa Sinopec, amb qui treballen plegats des de fa un temps al Brasil.

La Xina és un mercat emergent de 1.300 milions de consumidors, que durant temps ha crescut a un ritme del 10% i que està consolidant una classe mitjana que comença a fer turisme. A més, el seu rebost de divises estrangeres és de gairebé tres bilions de dòlars i això, en temps de crisi aguda, és un actiu molt preuat. Ahir el president espanyol, Rodríguez Zapatero, es va mostrar esperançat que la visita d'un dels homes amb més futur polític a la Xina serveixi per tancar 14 acords milionaris en temes financers, d'hidrocarburs, de telecomunicacions o lligats a l'exportació d'oli i pernil. Una empresa de Salamanca serà la proveïdora oficial del govern xinès, en un temps en què els ibèrics també han notat la fiblada de la crisi. Per a la Moncloa aquesta visita ha estat un bàlsam de cara als mercats internacionals, a canvi de guardar al calaix les peticions de democràcia.

Un client destacat

Abans d'iniciar la visita, Li Keqiang va publicar ahir un article a El País on deixava clar que la Xina seguiria adquirint deute espanyol. Del gruix que està en mans de no residents, un 20% està sota control asiàtic. La pròxima emissió serà el 13 de gener. L'actitud de la Xina, doncs, dóna oxigen i estabilitat a les finances espanyoles. Com a contrapartida, Zapatero va haver de felicitar amb la boca petita al Nobel de la pau Liu Xiaobo. Fins i tot, segons Wikileaks, Espanya està pensar posar fi aviat a l'embargament de venda d'armes a Pequín, vigent des de la matança de Tiananmen.

stats